Hinnad langevad väliskeskkonna mõjul

, Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu varasematel kuudel on tarbijahindade peamine mõjutaja väliskeskkond. Hoolimata nafta hinna stabiliseerumisest kütuse odavnemine tanklates jätkus.
Nagu varasematel kuudel on tarbijahindade peamine mõjutaja väliskeskkond. Hoolimata nafta hinna stabiliseerumisest kütuse odavnemine tanklates jätkus. Foto: Mihkel Maripuu

Statistikaameti andmetel langesid hinnad septembris eelmise kuuga võrreldes 0,6 protsenti ning aastases võrdluses suurenes hinnalangus 0,3 protsendilt 0,7-ni. Euroalas pöördusid hinnad esialgsetel andmetel 0,1-protsendilisesse langusesse.

Nagu varasematel kuudel on tarbijahindade peamine mõjutaja väliskeskkond. Hoolimata nafta hinna stabiliseerumisest kütuse odavnemine tanklates jätkus. Põhjuseks asjaolu, et jaehindadesse jõuavad nafta hinna liikumise mõjud viitajaga. Nafta on aastaga odavnenud peaaegu kaks korda ning selle mõjul on mootorikütuste hinnad langenud 18 protsenti. Ka euroalas süvenes septembris energia hinna langus ning tarbijahinnad olid nagu aasta algul taas languses.

Madalad kütuse hinnad ja ühistranspordi suurenenud avatus konkurentsile on kaasa toonud kaugliini bussipiletite odavnemine. Toiduainete hindade languse taga oli aiasaaduste hooajaline odavnemine, kuid erinevalt möödunud aastast juhtus see kuu aega varem.

Septembrist saavad tasuta kõrgharidust kolme õppeaasta tudengid. Välisturistide vähesuse tõttu on majutuse hinnad sel aastal olnud languses, mis süvenes septembris veelgi ja ulatus 11 protsendini. Kommertspankade teenustasud tõusid ligi kümnendiku võrra, kuid nende tasude väikese osa tõttu on hinnatõusu mõju tarbijahindadele väike.

Hinnad peaks väiksele tõusule pöörduma aasta lõpul madala võrdlusbaasi mõjul, sest nafta hind odavnes kiirelt eelmise aasta lõpukuudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles