Tigeda näo ja laia taguotsaga preili vahetas visa vanaproua välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui 1962. aastal valminud uurimislaeva (vasakul) pardale pidid teadlased järvehõbedast raskeid traalivõrke sikutama ihurammu jõul, siis uuel alusel teevad moodsad seadmed töö märksa lihtsamaks.
Kui 1962. aastal valminud uurimislaeva (vasakul) pardale pidid teadlased järvehõbedast raskeid traalivõrke sikutama ihurammu jõul, siis uuel alusel teevad moodsad seadmed töö märksa lihtsamaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

​«Eestpoolt vaadates on tal selline tömp ja aplalt tige nägu. Täpselt nagu lutsul,» põhjendab Võrtsjärve idakaldal tegutseva limnoloogiakeskuse juhataja Ain Järvalt, miks hiljuti nende käsutusse jõudnud uus uurimislaev ristiti Lotaks. On ju lutsu ladinakeelne nimetus Lota lota.

Esimesed kaks laeva, mis järveteadlasi teenisid, kandsid nimesid Bioloog 1 ja Bioloog 2. Seepärast peeti tänavu juunis Tartu- ja Viljandimaa piiril Jõesuus vette lastud uue aluse puhul esialgu plaani nimetada see Bioloog 3-ks. Ent nagu ühes heas peres kombeks, paisutas nimeküsimus limnoloogiakeskuseski vaidluse. Lõpuks jäid peale need, kelle arvates peaks ühel väärikal laeval olema vana traditsiooni kohaselt suupärane naisenimi. Ühtlasi jõuti kokkuleppele, et see võiks kuidagi iseloomustada Võrtsjärve kalastikku. Mõeldud, tehtud.

Enam kui 400 000 eurot maksma läinud Lota ehitasid Saaremaa ettevõtte Alunaut mehed Orissaare lähedal Tornimäe tehases. Tellimuse maksis kinni Euroopa Liidu kalandusfond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles