Nädala pärast algab Viljandi kitarrifestival

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiline juht Ain Agan kinnitab, et festival on tegelenud varemgi ainulaadsete projektidega.
Kunstiline juht Ain Agan kinnitab, et festival on tegelenud varemgi ainulaadsete projektidega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi kitarrifestivali artistide nimistu on tänavu huvilistes palju elevust tekitanud. 13. oktoobril saavad Viljandis kokku parimad kitarrimängijad Eestist ja mujalt. Kaheksas festival toob kokku artistid Inglismaalt, Rootsist, USA-st, Hollandist ja Eestist.

Festivali kunstilise juhi Ain Agani sõnul kõlab uskumatult, et Eestisse jõuab Hollandist pärit Stochelo Rosenberg Quartet feat Christiaan van Hemert. See on maailmas üks tuntumaid ja tunnustatumaid mustlassvingi viljelejaid.

«See on positiivne muusika, mis paneb juba esimesest noodist südame rõkkama,» ütleb festivali kunstiline juht Ain Agan. Samuti täitub sel aastal korraldajate unistus, sest Ameerikast jõuab Viljandisse ansambli Oregon liider, enam kui kolmkümmend aastat tegev olnud ning paljude kitarristide iidoliks olev Ralph Towner.

Inglismaalt rõõmustab muusikasõpru aga kitarrivõluriks nimetatud Adrian Legg, keda tuntakse ja hinnatakse ainulaadse oskuse poolest ühendada akustiline ja elektrikitarr ning sulatada kokku eri muusikastiilid ja inspiratsioon temale omapäraseks kõlaks. Põhjamaiselt kosutab meeli rohkete auhindadega pärjatud isikupärane Erik Söderlind koos oma trioga.

Loomulikult ei ole unustatud ka kodumaised lemmikud. Festival alustab traditsiooniliselt välja antava Tiit Pauluse nimelise noore kitarrimängia preemia laureaadi kontserdiga. Sel korral saab kuulda maailmamuusika uut projekti, ansamblit Intipunku, mille eestvedaja on noor talent Madis Meister. Argo Vals esitleb aga oma uut albumit «Nokturn». Bändi koosseisu kuulub hulk Eesti paremaid noori muusikuid.

Jätkub ka juba festivalile armsaks saanud laulja/laulukirjutaja ülesastumine ja seekord esineb Vaiko Eplik. Samuti annab kontserdi originaalse heliloomingu poolest tuntud multiinstrumentalist Rainer Jancis.

Festivali osaks on noorte muusikute harimine. Lisaks saab kuulda ka õpitubades osalenud muusikute ülesastumisi ja festivali kitarriorkestrit, mida juhatab sel aastal Andre Maaker. Samuti jätkub traditsiooniline kesköökontsert. Sel korral lööb südaöise Viljandi vana veetorni kõlama kitarrist Kirsi Tilk kavaga «Tantsud kuuvalgel».

Koostöös Eesti pärimusmuusika keskusega on päevane kontsertkohtumine Mihkel Rauaga.

Festivalil on mänguline roll numbril kaheksa, see tähendab, et kaheksa kodumaist artisti esitab kaheksa kodumaise helilooja kaheksaminutilise uudisloomingu. Viljandi kitarrifestivalil saab teoks juba traditsiooniks saanud kitarrimeistrite päev, kus on võimalik kohtuda pillimeistrite, nende tööde ja kitarri õppematerjalidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles