Ettevaatust, jaht ajab loomad teedele!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autojuhi jaoks ootamatult võib maanteele joosta igasuguseid loomi, ka kohtumine karuga pole välistatud.
Autojuhi jaoks ootamatult võib maanteele joosta igasuguseid loomi, ka kohtumine karuga pole välistatud. Foto: Elmo Riig

Seoses alanud ajujahiperioodiga kutsuvad Eesti jahimeeste selts ja maanteeamet kõiki liiklejaid tavapärasest suuremale ettevaatlikkusele, sest kokkupõrke oht suurulukitega on märksa suurem kui muul ajal.

Eriti tähelepanelik tuleks olla nädalavahetustel, kui leiab aset enamik jahte.

Alates 1. oktoobrist on meie metsades lubatud ajujaht ja jaht jahikoertega ning seoses sellega on metsloomad tavapärasest liikuvamad ja hajutatuma tähelepanuga ning võivad sattuda teedele ka päevasel ajal. Eriti ohtlikud on hommikused ja õhtused hämarikuajad, mil metsloomadel on loomupäraselt kõrgem aktiivsus.

Maanteeamet hoiatab, et näiteks täiskasvanud põder kaalub kuni 500 kilo ja kokkupõrge temaga võib olla mõlemale poolele väga raskete tagajärgedega.

Lisaks jahtidele paneb loomi rohkem liikuma miinuskraadidest tingitud suurenenud energiavajadus ja seetõttu on metsloomad tavapärasest aktiivsemad ka oma toiduotsingutel. Maanteeamet palub hoolikalt tähele panna metsloomade eest hoiatavaid liiklusmärke ning olla nende piirkonnas valvas.

Seakatku tõttu on riik suurendanud metssigade küttimise mahtu. Sellest tulenevalt on metssigade jaht intensiivsem ja seega võib ulukite liikuvus olla tavapärasest suurem.

Copy
Tagasi üles