Koduomanikud kardavad katusekahjusid ja äikest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu augustis tegi inimeste varale palju kahju äikesega kaasas käinud hiiglaslik rahe.
Tänavu augustis tegi inimeste varale palju kahju äikesega kaasas käinud hiiglaslik rahe. Foto: Elmo Riig

Seesami kindlustusriskide uuringu põhjal peavad eestlased tormi ajal kõige tõenäolisemateks ohtudeks katusekahjustusi ning äikese majja löömist. Kindlustusfirma esindaja sõnul on aga paljusid kahjusid võimalik ennetada, sest sageli tekitavad kahjustusi aias vedelevad asjad, mis tormituultega lendu lähevad.

Seesami turundusjuhi Tiia Pröömi sõnul usub 57 protsenti uuringule vastanutest, et nende kodu katus võib tormi korral viga saada.

«Lisaks katusekahjudele kardab üle poole vastanutest, et äike lööb neile majja, 44 protsenti arvab, et nende kodule või autole võiks kahju tekitada kukkuv puu ning vaid 9 protsenti kardab tormiga tekkida võivaid üleujutusi,» rääkis Prööm. Tema sõnul tõdes 30 protsenti vastanutest, et on tormikahjustustega ka isiklikult kokku puutunud, kusjuures kõige rohkem oli mitmesuguseid tormi tagajärjel tekkinud kodukahjusid esinenud Lääne-Eesti elanikel.

Seesami varakindlustuse tootejuht Dagmar Gilden lausus, et Seesami kindlustusstatistika näitab samuti, et tormi korral esineb kõige rohkem kahjusid just seoses hoonete katustega.

«Suuremate tuulte ja paduvihmadega tulevad katuste õrnad kohad välja.  Tugev tuul võib rebida lahti tüki katusest, aga võib teha kahju ka kogu katusele ning põhikonstruktsioonidele. Tormiohus ei ole ainult vanad majad – tugev tuul võib lahti rebida ka uue katuse. Näiteks lahti rebitud plekk-katustest on iga suurema tormiga meedias juttu,» rääkis Gilden.

Kui tormiga kaasnevad tugevad vihmahood, võib veekahjustusi saada ka kodu siseviimistlus. Tihti põhjustab veekahjusid näiteks katuseakende juurest sissepressinud vihm. Gildeni sõnul on tugevate tuultega ka elektrikatkestused üsna tavapärased:  tänapäeva elektroonika ja kodumasinad on voolukõikumistele väga tundlikud, mistõttu võib mõni kodumasinatest tormi tagajärjel töötamise lõpetada. 

«Et vähendada tormidega kaasnevaid kahjusid ning tagada inimeste ohutus, peaks kindlasti korjama kokku ja tõstma siseruumidesse koduhoovis, rõdudel ja terrassidel olevad lahtised esemed,» märkis ta. «Erandlikud pole olukorrad, kus kinnitamata batuut lendab mööda aeda ringi või maandub naabri aias auto peal, mis tähendab ka rahalisi kohustusi naabri ees. Batuudid peaksid kindlasti olema ankurdatud maa külge ning praegusel aastaajal ehk juba talvekorterissegi uut hooaega ootama pandud.»

Gilden lisas, et sulgema peaks ka lahtised aknad ja uksed ning võimalusel tuleks sõidukid parkida kaugemale puudest, mis võivad tormituultes murduda.

Copy
Tagasi üles