Soomaa metsades uitav põdrapull sai jälgimisseadme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põdrauuringu esimene pull tabati varitsuse käigus uinutinoole abil Pärnu- ja Viljandimaa piiril Soomaa rahvuspargi servaalal.
Põdrauuringu esimene pull tabati varitsuse käigus uinutinoole abil Pärnu- ja Viljandimaa piiril Soomaa rahvuspargi servaalal. Foto: Marko Kübarsepp

Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna ulukiuurijatel õnnestus satelliit-telemeetriline jälgimisseade panna esimesele põdrale, täiskasvanud põdrapullile. Jälgimisseade annab andmeid põdra liikumisala, elupaigakasutuse, käitumisbioloogia ja muu sellise kohta.

Põdrauuringu esimene pull tabati varitsuse käigus uinutinoole abil Pärnu- ja Viljandimaa piiril Soomaa rahvuspargi servaalal. Paigaldatud jälgimisseade fikseerib praegu iga nelja tunni tagant geograafilise asukohapunkti ning saadab satelliidi kaudu andmed uurijate arvutisse. Märgistatud loomast teavitati ka piirkonna jahimehi, et nood teaksid hoiduda tema küttimisest. Jälgimisseade on kinnitatud ümber põdra kaela 8 sentimeetri laiuse valge rihmaga, mistõttu on see hästi märgatav ka hämaral ajal.

Kahe aasta jooksul on plaanis märgistada kümme põtra, et uurida nende liikumisala suurust, elupaigakasutust ja käitumisbioloogiat. Keskkonnainvesteeringute keskuse toetusel korraldatav põdrauuringusse kuulub märgistatud loomade jälgimise kõrval põdra siseparasiitide uuring, samuti katsetatakse põdra arvukuse hindamist talvel kogunenud pabulahunnikute arvu järgi.

Keskkonnaagentuuri ulukiuurijad on seni samasuguste seadmetega jälginud metskitsi, metssigu, ilveseid ja hunte. Keskkonnaagentuuri tehtavad metsloomade rakendusuuringud toetavad ulukiseiret ning on olulised nendele liikidele sobilike kaitsemeetmete väljatöötamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles