Leibur kutsub koduleivaküpsetajaid taas võistlema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leibur kuulutab välja võistluse, kus selgitatakse Eesti parim kodune peenleib ja selle küpsetaja.
Leibur kuulutab välja võistluse, kus selgitatakse Eesti parim kodune peenleib ja selle küpsetaja. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Eesti vanim leivaküpsetaja Leibur kuulutab välja võistluse «Leiburi leivategu» parima kodus küpsetatud leiva leidmiseks. Tänavu otsitakse parimat peenleiba.

Neljandat korda konkurssi korraldav Leibur soovib lisaks rukki- ja seemneleibadele täiendada oma valikut koduküpsetatud peenleivaga.

Leiburi tootejuhi Ingrid Prinsthali sõnul on tarbijad «Leiburi leivateo» võiduleivad väga hästi vastu võtnud. «Oleme nende aastate jooksul müünud ligi 2 miljonit konkursi võiduleiba,» kinnitas Prinsthal.

«Leiburi leivateol» osalemiseks tuleb küpsetada oma koduse retsepti järgi maitsev peenleib, teha isuäratav pilt tervest leivast ja leivaviilust ning saata retsept ja pildid aadressile leibur@leibur.ee.

Retseptis peab ära näitama kõik kasutatud toiduained, nende kogused ning selle, kui palju nimetatud tainakogusest valmis leiba kilogrammides saab. Retseptis peaks olema selgelt ära kirjeldatud valmistamisprotsess ning lisatud küpsemise aeg ja selleks vajalikud temperatuurid. Retsept peab sisaldama jahu keetu ega tohi sisaldada tugevaid allergeene (muna, piim, soja, mesi ja pähklid).

«Peenleib on eestlastel olnud paremate pidupäevade leib, seda valmistatakse peenemast rukkijahust: rukkipüülist ning sobilikust kogusest nisujahust. Lisandina võib kasutada köömneid, linaseemneid või muud sarnast. Peenleiva valmistamisel on protsessi tähtis osa keedu valmistamine ja selle kääritamine,» kirjeldas peenleiva küpsetamise eripära Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka.

Rühka sõnul rukkipüüli Eesti kaubanduses eriti palju ei liigu, seega saavad konkursil osalemisest huvitatud koduleivaküpsetajad seda soovi korral Leiburi käest. «Võtke meiega ühendust aadressil leibur@leibur.ee ning organiseerime teile kotikese rukkipüüliga,» lubas Rühka.

Retseptide saatmise tähtaeg on 1. november. Osalejate leibade pildid pannakse ülesse Leiburi Facebooki lehele. Professionaalidest koosnev žürii valib novembri alguses kümme paremat retsepti, mille autorid kutsutakse novembris Tallinna finaalvõistlusele, kuhu finalistid peavad tooma kaks eelmisel päeval küpsetatud võistlusleiba, mis on valmistatud täpselt eelvoorus osalenud retsepti järgi. Parima leiva valib välja professionaalidest koosnev žürii, kelle häältele lisanduvad finalistide hääled. Enda leiva poolt finalistid hääletada ei tohi.

«Leiburi leivateo» võitjat premeeritakse 1500 euroga, võiduleib võetakse tööstuslikuks tootmiseks kohandatult Leiburi tootevalikusse ning uus toode ilmub Eesti poelettidele uue aasta alguses. Võiduleiva autor saab kaasa rääkida nii leiva nime väljamõtlemises, pakendi kujunduse loomises kui ka oma retsepti tööstuslikuks tootmiseks kohandamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles