Tänavaküsitlus: mida arvate Eesti ärieliidi ja poliitikute suhetest?

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / montaaž

Et viimasel ajal on Eesti avalikkuse ette jõudnud mitu suurt korruptsiooniskandaali, palus Sakala pühapäeval Paalalinna Maksimarketi juures inimestel rääkida, mida nad arvavad ärieliidi ja poliitikute vahelistest suhetest.

Foto: Marko Saarm

Aivar Trallmann

kultuurikorraldaja

Kuna ma ise ei kuulu kumbagi gruppi, ei arva ma neist suurt midagi. Eks ajalehest ole ikka tore põnevaid uudiseid lugeda. Peaasi, et igav ei oleks.

See, et tipp-poliitikute ja ärimeeste vahel on tihedad suhted, on ju iseenesest normaalne, nagu ka see, et neid asju aetakse mõnusalt räpaselt. Aga ega meie igapäevane elu sellest väga ei sõltu. Inimesed käivad ikka tööl, poes ja kultuurisündmustel edasi. Võõras mure.

Foto: Marko Saarm

Heiki Jürimaa

pensionär

Väga halvasti arvan. Nad kõik on minu silmis usalduse kaotanud. Korruptsiooni näib meie riigis olevat palju rohkem, kui lihtne inimene seni on osanud arvata. Kurb on see, et varem või hiljem hakkavad kõrgema klassi mustad mängud mõjutama ka keskklassi ning vaesemat kihti.

Foto: Marko Saarm

Helle Konts

finantsjuht

Tavaliselt püütakse jätta muljet, et ärimehed ja poliitikud väga ei suhtle oma vahel, et kumbki seltskond ajab iseseisvalt oma asja. Aga kui tuleb ilmsiks mingi kiiks, siis ilmneb, et nendevahelised sidemed on tegelikult päris tihedad. Ja mis peamine, kahetsusväärselt palju näib olevat selliseid seoseid, mis ei kannata päevavalgust. See maailm on tegelikult palju suurem ja mustem, kui me kõrvaltvaatajatena oskame ette kujutada.

Foto: Marko Saarm

Endla Sirk

liinitööline

Suhted on sassis. Kui nad ajaks üheskoos kõige paremate kavatsustega Eesti asja, siis oleks meil super riik. Kahjuks käib selle asemel pidev susserdamine. Lõpuks peavad tavalised tööinimesed, kes iga päev tööl käivad ja makse maksavad, kõik tagajärjed kinni maksma. Nukker on vaadata, kuidas televiisoris kogutakse näiteks Jõulutunneli saatega haiglatele raha, aga samala ajal mängib eliit isekeskis miljonite eurodega. Kui kogu see raha, mis praegu mustalt ringleb, läheks riigi hüvanguks, jõuaks me palju kaugemale.

Foto: Marko Saarm

Sirje Oolo

füsioterapeut

Üldmulje on masendav. Altkäemaksuskandaalidest uudiseid lugedes on väga raske uskuda, et see kõik on tõsi. Midagi on kuskil väga mäda. Oleme vist oma riigist siiani arvanud paremini, kui ta tegelikult on.

Foto: Marko Saarm

Tanel Heli

õpetaja

Mulje pole hea. Mis puudutab Keskerakonda ja Edgar Savisaart, siis tema puhul ei üllata enam miski. Ma ei ole neid kunagi usaldanud. Teised erakonnad on jätnud parema mulje.

Aga lõpuks on see kõik lihtsalt fassaad, mis igapäevast elu eriti ei mõjuta. Oma asjadega peab iga inimene ikka ise hakkama saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles