Oktoobrist algab sundkindlustuste väljastamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isegi siis, kui arvele võetud rolleriga tänavale ei minda, peab sel olema liikluskindlustus.
Isegi siis, kui arvele võetud rolleriga tänavale ei minda, peab sel olema liikluskindlustus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Igal liiklusregistris registreeritud autol, mootorrattal, mopeedil ja haagisel peab olema sõlmitud liikluskindlustus. Kui sõidukil on viimasest kehtivast liikluskindlustuse lepingust möödunud aasta või rohkem, tuleks sõiduk kas ajutiselt liiklusregistrist kustutada või teatud perioodiks kindlustada.

Liikluskindlustus on kohustuslik kindlustus kõikidele liiklusregistris registreeritud ja liikluses osalevatele sõidukitele. Autol, mootorrattal, mopeedil ja ka haagisel peab olema tehtud liikluskindlustus. Vastavalt uuele liikluskindlustuse seadusele, mis jõustus eelmise aasta oktoobrist, hakatakse üle aasta kindlustamata sõidukitele väljastama sundkindlustust.

Sundkindlustus rakendub, kui sõiduk registreeritakse liiklusregistris ja liikluskindlustus jäetakse sõlmimata. Samuti siis, kui lõpeb sõiduki ajutine kustutamine või peatamine liiklusregistris, sõiduk võetakse uuesti liiklusregistris arvele ja kasutusse või kui möödub 12 kuud viimase liikluskindlustuse poliisi kehtivuse lõpust.

Sundkindlustus rakendub esialgu 30 päevaks, sealt edasi pikendatakse seda 90 päeva kaupa nii kaua, kuni omanik on teinud sõidukile kindlustuse või on sõiduk registrist kustutatud. Sundkindlustuse kindlustusandjaks on Eesti Liikluskindlustuse Fond.

Aktsiaselts IIZI Kindlustusmaakler soovitab sundkindlustust vältida, sest selle makse on tavalisest liikluskindlusest märkimisväärselt kallim ning samuti rakendub kahjujuhtumi korral kahju tekitajale 640 euro suurune omavastus.

Nagu eespool mainitud, on üks võimalus sundkindlustuse vältimiseks sõiduki ajutine kustutamine liiklusregistrist. Ajutise liiklusregistrist kustutamise periood on mitte vähem kui üks kuu ja mitte rohkem kui 24 kuud. Taotluses märgitud ajutise registrist kustutamise perioodi möödumisel arvatakse sõiduk automaatselt registris olevaks ning taas muutub aktuaalseks liikluskindlustuse sõlmimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles