Kondases avatakse pallaslase Vergine Liiv-Hillepi näitus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondase keskus Viljandis
Kondase keskus Viljandis Foto: Elmo Riig / Sakala

Kondase keskuses avatakse pühapäeval kell 14 Vergine Liiv-Hillepi (1922–2015) mälestusnäitus.

1930. aastatel Viljandis üles kasvanud Liiv-Hillep õppis aastatel 1939–1941 Tartus Pallase kunstikoolis. Enne surma 2015. aasta jaanuaris oli ta viimane elus olev pallaslane, kes sai õpetust enne Teist maailmasõda.

See on kunstniku esimene muuseuminäitus Eestis. 70 aasta jooksul tehtud maalide, gravüüride ja joonistuste kõrval eksponeeritakse veel postkaarte ja kirjutisi, mis aitavad avada ühe sooja ja sõbraliku inimese hingelaadi. Näituse avamisest võtavad osa kunstniku tuttavad, kes jagavad oma mälestusi. Sel nädalavahetusel on Kondase keskuse verandal avatud ka tuttav kohvik, kus enne ja pärast näituse avamist saab mugavalt aega veeta.

Hillepid sattusid põgenikelaagrisse Lõuna-Saksamaale Kemptenisse. 1947. aastal siirdusid nad Belgiasse Liège`i, kus abikaasal õnnestus mäetööstuses teenistuskoht leida. Vergine Liiv-Hillep töötas lühikest aega lihttöödel marmelaadi- ja mänguasjavabrikus. 1956. aastal alustas ta prantsuse keele õpinguid ning 1957. aastal sai temast Liège`i kuningliku kunstiakadeemia (Académie Royale des Beaux-Arts) õpilane. Õppetöö kunstiakadeemias kestis kuus aastat, kuid Liiv-Hillep sai lõpetada kolme aastaga, sest arvestati ka tema varasemaid õpinguid. Ta lõpetas kunstiakadeemia silmapaistvate tulemustega õlimaali ja joonistuse ning 1961. aastal maastikumaali ja gravüüri alal, pälvides Liège`i linnavalitsuselt audiplomi ja hõbemedali parimale lõpetajale koos preemiareisiga Pariisi ning vastuvõtuga Pariisi linnavalitsuses ja ülikoolis. 

Vergine Liiv-Hillep külastas Eestit viimati 2007. aastal, olles oma kaksikõe Anita külaline. 85-aastasena oli ta reibas ja rõõmsameelne. 2014. aastal kutsus kunstiühing Pallas ta oma kirjavahetajaliikmeks ja see rõõmustas eakat kunstnikku väga. Vergine Liiv-Hillep suri 4. jaanuaril 2015. aastal Belgias Liège`i linna lähedal Wihogne`i hooldekodus ja maeti Tilleuri kalmistule. 

Näitus jääb avatuks 29. novembrini. Viljandi munitsipaalmuuseum Kondase keskus on avatud kolmapäevast pühapäevani kella 10–17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles