«Kumm on seks» tuleb sel aastal noortefilmiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Film on kõikidele huvilistele vaatamiseks kättesaadav 24. septembril kella 12-st internetilehel www.hiv.ee.
Film on kõikidele huvilistele vaatamiseks kättesaadav 24. septembril kella 12-st internetilehel www.hiv.ee. Foto: facebook.com/raagivalja

Tervise arengu instituudi turvaseksi kampaania «Kumm on seks» tuleb sel aastal noortele mõeldud lühifilmiga «Räägi välja», mille loojad on tuntud Eesti filmitegijad Rain Tolk ja Andres Maimik.

Uus film toob ekraanile elulised intiimsed olukorrad, mis noortel suvilapeo käigus tekivad: kuidas nad kondoomi kasutamisega seotud ebamugavusi ja eelarvamusi lahendavad ning sellest omavahel räägivad. Filmi esilinastus on 24. septembril internetilehel hiv.ee.

Senise teavitustöö tulemusena on teadmine kondoomist kui kõige kindlamast vahendist HIV ja teiste seksuaalsel teel levivate haiguste vältimiseks jõudnud peaaegu kõigi noorteni. Uuringud aga näitavad, et teadmist ei kasutata alati praktilises elus, samuti pärsib kondoomi kasutamist julgus sellest rääkida.

Seksuaaltervise eksperdi Siim Värvi sõnul taheti luua noori kõnetav materjal, mida saab kasutada koolides õppematerjalina. «Noortel on ennast lihtne samastada filmi tegelastega, kes on nendevanused, samuti annab filmi süžee võimaluse arutleda, kuidas nad ise sellises olukorras oma partneriga käituksid või räägiksid,» kõneles Värv.

Film «Räägi välja» on mõeldud seksuaalselt aktiivsetele noortele vanuses 18–25 ning rõhutab mõlema poole vastutust enda ja seksuaalpartneri kaitsmisel HIV-i ja teiste seksuaalsel teel levivate haiguste eest. Eesti on Euroopa Liidu riikide seas endiselt esikohal HIV-i leviku ja uute sellesse nakatunute osa poolest rahvastikus. Kui epideemia algusaastatel levis haigus eelkõige viirusega saastunud süstalde mitmekordsel kasutamisel, siis nüüd domineerib haiguse levimine peamiselt seksuaalsel teel. 1988. aastast tänavu 28. augustini on Eestis HIV-i diagnoositud 9174 korral ning see on levinud peamiselt 20–29-aastaste inimeste seas.

Tervise arengu instituut, filmi loojad ja näitlejad esitlevad uue lühifilmi eesti- ja venekeelset versiooni ajakirjanikele ja külalistele 22. septembril kell 19 Coca-Cola Plazas. Film on kõikidele huvilistele vaatamiseks kättesaadav 24. septembril kella 12-st internetilehel www.hiv.ee. Kinodes filmi ei levitata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles