Maarja Nuut sõidab Ameerikasse ringreisile

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärimusmuusika aidas esinevad Maarja Nuut ja Ahousseini Anivolla.

ELMO RIIG/SAKALA
Pärimusmuusika aidas esinevad Maarja Nuut ja Ahousseini Anivolla. ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala
Septembri keskpaigas suundub oma esimesele Põhja-Ameerika ringreisile eesti viiuldaja, laulja ja pärimusmuusika uuendaja Maarja Nuut. Poole kuu jooksul, 15. septembrist 2. oktoobrini, annab ta 11 kontserti ning juhendab õpitubasid kuuel mainekal maailmamuusika festivalil ja mitmes tuntud kontserdipaigas, sealhulgas Kennedy Centres Washingtonis. Debüütturnee hõlmab Chicagot ja New Yorki, viib Washingtoni, Cedar Rapidsisse, Minneapolisesse, Albuqerquesse ja Bloomingtoni ning lõpeb Torontos. 

 

 

 

Selle aasta aprillis Tallinn Music Weekil Wire Prize artistipreemia pälvinud Maarja Nuut on viimastel aastatel jõudsalt rahvusvahelise muusikatööstuse huviorbiiti tõusnud. Mullu valiti Maarja esimese Eesti artistina maailmamuusika olulise sündmuse WOMEXi (The World Music Expo) põhiprogrammi, kust eesootav Ameerika tuur tuule tiibadesse sai. Vaid kaks päeva pärast esinemist jõudis Maarjani kutse kontsertideks Chicago World Music Festivali peakorraldajalt Carlos Tortolerolt. Peatselt lisandusid ülejäänud kontserdid – sealhulgas esinemised The Kennedy Centre´s and Toronto Small World Music Festivalil. „Kuna tegemist on kõrge profiiliga festivalidega, on minu jaoks suur au, et seal mängida saan,“ arvab tagasihoidlik Eesti muusika tõusev täht. „Ringreisi ulatus ja maht on võrreldav viimasel ajal ookeanitagust väisanud eesti bändidest vast Metsatöllu ja Ewert and The Two Dragonsiga,“ leiab Helen Sildna, Tallinn Music Weeki peakorraldaja.

 

 

 

Hetkel pühendub rahvusvahelise tähelepanu keskmesse liikuv viiuldaja-laulja oma uue albumi salvestamisele ja tänu erinevatele showcase´idele tekkinud mitmerahvuselise tiimi ülesehitamisele. 2013.a ilmunud Maarja debüütalbum "Soolo" leidis tunnustust mitmel pool maailmas, see valiti mõjuka briti folgi ja pärimusmuusika ajakirja fRoots lemmikute hulka ning jõudis ka väljaande kogumikplaadile. Uut albumit on oodata tuleva aasta algupoolel Suurbritannia plaadifirma FatCat Recordsi alla kuuluva labeli „130701“ alt. Maineka plaadifirma artistidest on Eestis ehk kõige tuntumad Max Richter ja kevadel Jazzkaart külastanud Hauschka.

 

 

 

Maarja astub oma esimesele ringreisile teisel mandril vastu positiivse ootusärevusega. Siiani on tema kontsertreisid hõlmanud Euroopat – esinemised on teda viinud Ungarisse, Poola ja Šveitsi, Soome ja Rootsi, Itaaliasse, Inglismaale ning Prantsusmaale. Sel suvel jõudis Maarja looming miljonite raadiokuulajateni Euroopa Ringhäälingute Liidu, EBU (European Broadcasting Union) Folkfestivali ülekandes. Ainsana Eesti artistidest on ta esinenud olulisel maailmamuusika festivalil WOMAD (World of Music, Arts and Dance). Pärimusmuusika piire nihutav artist naudib oma muusika proovilepanekut erinevates kultuurikontekstides. 

 

 
Selle aasta aprillis "Tallinn Music Weekil" Wire Prize'i artistipreemia pälvinud Maarja Nuut on viimastel aastatel rahvusvahelise muusikatööstuse huviorbiiti tõusnud. Mullu valiti ta esimese Eesti artistina tähtsa maailmamuusika sündmuse WOMEX (The World Music Expo) põhiprogrammi. Sealt saigi ees ootav Ameerika tuur tuule tiibadesse: vaid kaks päeva pärast esinemist jõudis Maarja Nuudini kutse kontsertidele Chicago World Music Festivali peakorraldajalt Carlos Tortolerolt. Peatselt lisandusid ülejäänud kontserdid, sealhulgas esinemised The Kennedy Centres and Toronto Small World Music Festivalil.
„Et need on kõrge profiiliga festivalid, on mulle suur au, et seal mängida saan,“ ütles Nuut.
„Ringreisi ulatus ja maht on võrreldavad viimasel ajal ookeanitagust väisanud Eesti bändidest vast Metsatöllu ja Ewert and The Two Dragonsiga,“ lisas "Tallinn Music Weeki" peakorraldaja Helen Sildna.
Praegu pühendub rahvusvahelise tähelepanu keskmesse liikuv viiuldaja-laulja oma uue albumi salvestamisele ja tänu showcase´idele tekkinud mitmerahvuselise meeskonna ülesehitamisele. Uut albumit on oodata tuleva aasta algupoolel Suurbritannia plaadifirma FatCat Records alla kuuluva „130701“ alt. Maineka plaadifirma artistidest on Eestis ehk kõige tuntumad Max Richter ja kevadel "Jazzkaarel" käinud Hauschka.

 

 

 

Maarja Nuut astub oma esimesele ringreisile teisel mandril vastu ootusärevusega. Seni on tema kontserdireisid hõlmanud Euroopat: viinud teda Ungarisse, Poola ja Šveitsi, Soome ja Rootsi, Itaaliasse, Inglismaale ja Prantsusmaale. Sel suvel jõudis tema looming miljonite raadiokuulajateni Euroopa Ringhäälingute Liidu EBU (European Broadcasting Union) folgifestivali ülekandes. Ainsana Eesti artistidest on ta esinenud olulisel maailmamuusika festivalil WOMAD (World of Music, Arts and Dance). Pärimusmuusika piire nihutav artist naudib oma muusika proovilepanekut eri kultuurikontekstides. 

 

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles