Vaba mõte. Vabaduse muuseum

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Väre
Hans Väre Foto: Elmo Riig / Sakala

Kultuuriministeeriumi katsed Viljandi muuseum linnale sokutada näivad lõpuks vilja kandvat. Pole küll veel teada, mida Viljandi loodavale sihtasutusele kaasavaraks annab, kui suur tuleb riigi toetus ja millised on tehingu muud tingimused, kuid ilmselt on omavalitsus sunnitud osa muuseumipidamisest oma õlule võtma.

Ministeerium on üritanud kohalikest muuseumidest lahti saada juba aastaid ning heitnud neile muu hulgas ette ülearu suurt õllekapakollektsiooni või liigset põdratopiselembust. Olgu nende kappade ja põtradega kuidas on, kindel on see, et omaette tõmbenumbrit, nagu on Palmse mõisat ja Rakvere linnust pidav Virumaa Muuseumid, Viljandi mäluasutusest praegusel kujul pole. Pigem käivad seal kohalikud elanikud või need külalised, kes niikuinii Viljandisse satuvad.

Kuku raadio eelmise nädala «Viljandi linnatunni» saates pakkus linnavolikogu sotsiaaldemokraadist liige Juhan-Mart Salumäe välja mõtte, et vahest ei peakski Viljandi muuseum otsima oma nišši rahvahulkade meelitamises, vaid kujunema hoopis uurimiskeskuseks. «Viljandi maakond on olnud väga oluline piirkond Eesti ajaloos – võib-olla see on üks suund,» arutles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles