Liba-Sakala. Kommunistide rong on leitud

, sierra@turbo.ls
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et leitud rongist polnud meil pilti kusagilt võtta, panime siia hoopis ilusa kassipildi – loomapildid lähevad inimestele ju alati peale. Foto on illustreeriv.
Et leitud rongist polnud meil pilti kusagilt võtta, panime siia hoopis ilusa kassipildi – loomapildid lähevad inimestele ju alati peale. Foto on illustreeriv. Foto: Erakogu

Valgevene mitteametlike allikate teatel leiti sel nädalal riigi loodeosast Navapołatski linna lähedalt mahajäetud raudtee­depoost NSV Liidu rong, mis 1980. aastate algul koos kalakonservi­laadungiga kadunuks jäi.

Müstiliselt kaduma läinud rongi jälgi ajasid omal ajal Nõukogude Liidu raudteeministeerium, KGB, Moskva Tarbijate Kooperatiiv, aga ka hulk sõltumatuid varanduseotsijaid. Arvatavasti oli see teel Riiast Moskvasse, kuid seni teadmata asjaoludel kohale ei jõudnud. Viimase 30 aasta jooksul selle teemaga põhjalikult tegelnud ajaloolased on pakkunud kadumise põhjustena välja raudteetööliste lohakust, kapitalistide sepitsusi, maaväliste jõudude sekkumist ja ka lihtsalt tšinovnikute mahhinatsioone.

Ametliku versiooni kohaselt panigi keegi omaaegsetest asjapulkadest konservirongile käpa peale ning seniajani usuti, et konservid on ammu salaja maha müüdud ja pintslisse pistetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles