Kondases avaneb nukra teemaga põnev näitus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondase keskus Viljandis
Kondase keskus Viljandis Foto: Elmo Riig / Sakala

Kondase keskus ootab laupäeval kell 13 kõiki huvilisi Kristina Tamme näituse «Eesti matus» avamisele.

Kristina Tamme näitus on inspireeritud eelmise sajandi matusefotodest, lähiajaloost ja perekonnapärimusest. Siirderiituse jäädvustusi on vaadeldud kui võimalust saada vastuseid küsimustele, mis lahkunud lähedastelt nende elu jooksul küsimata on jäänud. Ekseldes sellel omamoodi piirialal eestlaste sahtlites, albumeis ja muuseumide kogudes, ületades surnukartust ja hirmu perekonnasaladuste ees, püüab autor ekspressiivses maalikeeles neile vastustele lähemale jõuda.

Nii uurib kunstnik eestlaste suhet surmaga, eelkõige eetilisest aga ka esteetilisest vaatepunktist, projitseerituna XX sajandi ajaloosündmustele. Muu hulgas otsib ta vastuseid küsimustele, mis tekkisid okupatsiooniaja lapsel, kelle esimene kokkupuude religiooniga oli šokk kirikuõpetajast vanaema haua veerel. Postkolonialistlikus ja progressile orienteeritud ühiskonnas on küll tabud muutunud, kuid küsimused jäänud.

Tamme arvates muutub tänapäeval hüvastijätt lähedastega üha kiiremaks, pealiskaudsemaks.

Maalidele, mis käsitlevad eestlaste lähiminevikku ja perekonnasaladusi, on jäädvustunud ajaloo kulg, ilu ja valu. Elus vastuseta jäänud küsimused võivad leida lahenduse siirderiituses kui piirialal, talituses, mis on kui viimane vestlus ja surnu lepitamine elavatega.

Näituse autor Kristina Tamm on kunstiajaloolane, Tartu kõrgema kunstikooli filosoofia ja kunstiajaloo lektor. Näitustel on ta osalenud 2010. aastast.

Näitus Kondase keskuses jääb avatuks 4. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles