Uus kaup ähvardas Sahtli sisu rikkuda

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taaskasutuskeskus Sahtel on rajatud selleks, et kasutatud ülearused esemed jõuaksid inimesteni, kes neid endale tahavad. Kauplus pole koht soodsalt tellitud uue kauba kallimalt edasimüümiseks, aga just selliseid asju, nagu näitab klienditeenindaja Kerli Kiivit, on viimasel ajal poodi siginenud.
Taaskasutuskeskus Sahtel on rajatud selleks, et kasutatud ülearused esemed jõuaksid inimesteni, kes neid endale tahavad. Kauplus pole koht soodsalt tellitud uue kauba kallimalt edasimüümiseks, aga just selliseid asju, nagu näitab klienditeenindaja Kerli Kiivit, on viimasel ajal poodi siginenud. Foto: Marko Saarm / Sakala

Taaskasutuskeskuse Sahtel kliendid on poe juhataja Eve Kavaku sõnul hakanud nurisema, sest kui varem leidsid nad kauplusest kasutatud rõivaste hulgast põnevaid ja odavaid firmatooteid, siis nüüd on võimust hakanud võtma uuena müüki pandud kunstmaterjalist papagoikirjud kleidid.

«Nii tekib olukord, kus kliendid ei tule enam meie poodi, sest oleme oma näo kaotanud,» lausus Kavak. Tema sõnul püüab keskus hoiduda teiseks turuks muutumast. «Eraisikud tellivad Seven Pointsist või Aliexpressist kümnes suuruses kleite, mida nad ilmselgelt ei osta oma tarbeks, ja toovad siis meie rendiboksi.»

Uus kaup loob ebaausust

Selliseks tegevuseks pole aga taaskasutuskeskus ellu kutsutud.

«Meie eesmärk on kokku viia ülearused asjad ja neid vajavad inimesed,» selgitas Eve Kavak ja lisas, et sel moel uute rõivaste ja jalanõude müüjad ei deklareeri oma tulu, kuigi seaduse järgi peaksid seda tegema. «Mina ju järgin seadust ja maksan käibemaksu, sotsiaalmaksu ja muud, aga keegi elab lihtsalt selle kulul.»

Niisugune uute asjade müümine ei ole Kavaku hinnangul aus ka nende inimeste suhtes, kes rendivad Sahtlis boksi ja müüvad seal odava hinnaga kasutatud asju. «Kõrval on keegi tellinud asja seitsme euroga ja müüb seda 20 euroga, saab suure vaheltkasu ja tal on palju lihtsam boksi renti tagasi teenida.»

Maksuamet jälgib

Samas on taaskasutuskeskuses ka õiglasi uue kauba müüjaid. Näiteks tõi juhataja ühe tennistega kaupleja, kes on juriidiline isik. Sahtlis on boksi rentinud ka paar väikest poodi, kes Eve Kavaku sõnul üksi palju ei müüks. «Ma olen nõus, et nad proovivad, aga nende teenitav tasu läheb firma arvele,» selgitas ta ja lisas, et uusi asju ei saa olla ka valdav osa, vaid maksimaalselt neli protsenti kaubast.

Deklareerimata uue kauba müügil hoiab silma peal maksu- ja tolliamet. Sealse kontrolliosakonna revident Kaspar Raudla selgitas, et pole vahet, millises keskkonnas ja mil viisil asju müüakse, kas internetis, taaskasutuskeskuses või komisjonipoes, lähtuda tuleb tegevuse sisust ehk kui isik paneb kauba müügiks komisjonipoodi ning teenib vahendaja abiga müügist tulu, on see maksustatav, välja arvatud juhul, kui müüakse isiklikke kasutatud asju.

Muidu kehtib aga üks tulumaksuseaduse põhimõtteid, et tulu miinus kulu võrdub kasum, ning maksustamisele kuulub puhaskasu.

Kui kaup on ostetud oma tarbeks ning müüakse pärast kasutamist edasi, siis selle müügist saadavat tulu ei maksustata ja seda ei pea deklareerima.

Raudla toonitas, et üldjuhul ei ole maksustamata kaup uus, kasutamata või originaalpakendis. Ta tõi näite, et selleks võib pidada oma lapsele ostetud rõivaid, mis on väikseks jäänud.

«Maksuvabastust ei saa rakendada aga näiteks juhul, kui ostetud kaup endale ei sobinud ning see müüakse uuena juurdehindlusega edasi,» lisas ta, ent tähendas, et kui isiklikke asju müüakse omahinnaga või soodsamalt, siis tulumaksukohustust ei teki.

«Pole tähtis, kus kaupa müüakse, vaid oluline on, kas isik teenib sellega lisatulu või mitte,» lausus Raudla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles