Tööturg saadab vastukäivaid sõnumeid

Mihkel Nestor
, SEB majandusanalüütikAS-i SEB Pank majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Nestor
Mihkel Nestor Foto: Erakogu

HILJUTI AVALDAS statistikaamet andmed teise kvartali tööhõive kohta. Tööturult saadud sõnumid on veidi vastukäivad: hõive kasvas esimese kvartaliga võrreldes märkimisväärselt, töötus jäi aga peaaegu samale tasemele.

Kevad ja suvi on Eestis mitmel tegevusalal kõige kiirem aeg. Lisakäsi vajavad näiteks turiste teenindavad ettevõtted, neid läheb aga tarvis ka ehituses ja põllumajanduses. Seetõttu on tavapärane, et kevad- ja suvekuudel hõive kasvab ning töötus väheneb. Sel aastal ei ole need kaks tööturunäitajat liikunud aga kooskõlas. Kelle arvelt on töötus ja hõive suurenenud?

KUIGI TÖÖTUST kujutatakse sageli ääremaade probleemina, mida kogevad enam mehed, on see selle aasta teises kvartalis suurenenud eelkõige Tallinnas ja Põhja-Eestis ning just naiste hulgas. Hõive seevastu on kasvanud kõige enam Kirde-, Lääne- ja Lõuna-Eestis, millest vähemasti kahe viimati mainitu puhul on soodne mõjutaja sel aastal kiiresti kasvanud siseturism. Tööhõive kasvas teises kvartalis jõudsalt ka noorte meeste seas. See viitab suuremale tööjõunõudlusele aladel, millel domineerivad mehed, näiteks ehitussektoris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles