Objektijuhi puuduv tööaasta ajas Ugala remondi uppi

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala hoone jääb veel mõneks ajaks tühjaks, sest esialgu sobivana tundunud ehitajaga ei saa lepingut sõlmida. Kui kaua läheb sobiva ehitaja leidmiseks aega, ei oska praegu keegi arvata.
Ugala hoone jääb veel mõneks ajaks tühjaks, sest esialgu sobivana tundunud ehitajaga ei saa lepingut sõlmida. Kui kaua läheb sobiva ehitaja leidmiseks aega, ei oska praegu keegi arvata. Foto: Merily Šmidt / Sakala

Ugala teater ei saa sõlmida lepingut rahaliselt parima pakkumise teinud ehitusfirmaga, sest suure remondi objektijuhiks pakutud töötajal pole piisavalt pikka tööstaaži. 

Reedel langetatud ja esmaspäeval avalikustatud riigihangete vaidlustuskomisjoni otsusega eksisid Tallinna osaühing Bauschmidt ja Viljandi aktsiaselts VMT Ehitus ühist pakkumist tehes ühe nõude vastu. Nimelt on nende objektijuhil vajalikku tööstaaži seitse aastat, mitte kaheksa, nagu riigihanke konkursi nõuded ette näevad. 

Üks tööaasta osutus stipendiumiaastaks

«Meie ei saanud seda teada, sest meile esitatud dokumentide järgi oli kõik nõuetekohane,» nentis Ugalale ehitajat otsiv Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi (RKAS) haldusdirektor Elari Udam. «Küll aga teadis seda vaidlustaja, kelle juures objektijuhiks pakutud inimene pikka aega töötas.»

Nimelt teadis aktsiaselts Nordecon, et kuigi objektijuhiks pakutav inimene on kaheksa aastat saanud ehitusfirmadest regulaarselt palka, on aasta sellest olnud stipendium ja seda maksis Nordecon. Riigihangete vaidluskomisjoni hinnangul ei saa stipendiumiperioodi arvata tööstaaži hulka ja nii tuli üks aasta objektijuhi töötamise ajast maha lahutada. 

Ehkki Udam andis mõista, et peab sellist vaidlustust kiusuks, tunnistas ta, et reeglid on reeglid ning otsusele vastu vaidlemiseks on vähe argumente. 

«Praegu tegelevad meie juristid selle otsuse arutamisega,» vastas Udam küsimusele, kas RKAS võib eile avalikustatud otsuse vaidlustada. Aega on selleks kümme päeva.

Otsuse võivad Udami sõnul vaidlustada ka Bauschmidt ja VMT Ehitus, see kõik tähendab aga, et remont viibib, sest ehitajat ei ole. Kindlasti ei valmi see järgmise aasta 1. septembriks, nagu RKAS veel mõni kuu tagasi plaanis, sest ehitajale peab jääma lepingu sõlmimisest alates 13 kuud tööaega.

Ülejäänud pakkumised on liiga kallid

Korra kohaselt peaks RKAS lepingu sõlmimiseks pöörduma nüüd paremuselt teise pakkumise teinud ettevõtte poole, kuid too küsib töö eest juba tunduvalt rohkem raha. «Vahe on märkimisväärne,» tunnistas Elari Udam.

Summadest keegi avalikult ei räägi. Teada on vaid, et kogu suur töö läheb maksma kümme miljonit eurot, kuid selle sisse peavad mahtuma projekteerimine, sisustamine ja kõik muu oluline. Udami andmetel olemasolevast eelarvest järgmise pakkuja juurde minekuks ei piisa ja seetõttu pole võimatu, et tuleb korraldada hoopis uus konkurss.

Kui ehitaja leidmine ja ehituse järelevalve on RKAS-i ülesanne, siis ehitamiseks vajalik summa tuleb leida Ugalal endal. Ainus võimalus raha saada on kultuuriministeeriumi kaudu riigieelarvest. 

Ugala juht Kristiina Alliksaar kuulis eile avalikustatud komisjoni otsusest ajakirjanikult. Ta on praegu puhkusel ega olnud nõus olukorda kommenteerima enne, kui on saanud vestelda RKAS-i esindajate ja Ugala nõukoguga.

Ugala nõukogu juht Kalle Jents tunnistas, et olukord on keeruline. Seda, kas riigilt tuleb hakata lisaraha otsima, ta eile öelda ei osanud. Samuti ei osanud ta arvata, kas lisaraha on võimalik saada. «See on ministeeriumi otsus,» lisas ta. 

Jentsi hinnangul ehitust enam kokku tõmmata pole võimalik, sest kõik, mis võimalik, on juba kärbitud. «Seda, et ehitus võiks üldse ära jääda, ma ei usu,» lausus ta.

Tekkinud olukorda pidas teatri nõukogu juht aga kahetsusväärseks. «Ma ei näe, et keegi oleks pakkumise käigus valetanud või varastanud, ja mul on kahju, et meie enda ettevõte nüüd sellistel põhjustel kõrvale jäi,» tunnistas ta.

Aktsiaseltsi VMT Ehitus esindajat ei õnnestunud Sakalal eilse päeva jooksul taba-da.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles