Seakatku proove hakatakse analüüsima ka pühapäeviti

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssead
Metssead Foto: Ove Maidla

Veterinaar- ja toidulaboratoorium (VTL) teeb samme, et metssigadelt võetud Aafrika seakatku proovid saaksid edaspidi kiiremini analüüsitud. Alates 4. oktoobrist hakatakse analüüse tegema ka pühapäeviti.

«Et kõige aktiivsemad küttimispäevad on reede ja laupäev, on jahimehed teinud ettepaneku, et lisapäev analüüside teostamiseks peaks olema pühapäev,» selgitas otsust VTL-i direktor Olev Peetsu. «Oktoobriks koolitame välja uued spetsialistid. Lisaks oleme tellinud uued laboriseadmed, mis peaksid tööd märkimisväärselt automatiseerima. Laborivõimekuse tõstmine aitab jahimeestel analüüsitulemused saada senisest kiiremini.»

Keskkonnaministeerium ja keskkonnaamet on otsustanud, et katku leviku tõkestamiseks tuleb eeloleval jahihooajal küttida vähemalt 29 600 metssiga. Küttimismahud peaksid oluliselt suurenema oktoobrist, kui algab aktiivsem jahihooaeg. Kõik taudipiirkondades kütitud metssead peavad olema enne liha tarbimist või turustamist viiruse välistamiseks uuritud.

Aafrika seakatku levikupiirkondades tuleb kõigist surnult leitud metssigadest teavitada. Kütitud või surnult leitud metssealt võetud proovid peab viima kohalikku veterinaarkeskusesse või volitatud veterinaari kätte. Proovitulemuste saabumiseni kütitud metssigade liha kasutada ei tohi.

VTL-i Tartu labor võtab proove vastu seitse päeva nädalas 24 tundi ööpäevas. Labor analüüsib praegu ligi 130 sigade Aafrika katku proovi päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles