Vaba mõte. Kui häirid, siis põhjusega

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl-Eduard Salumäe
Karl-Eduard Salumäe Foto: Elmo Riig / Sakala

Ma ei pea ennast just kõige nõrgema närvikavaga inimeseks ja mul pole olnud relvadega ühtegi traumeerivat kogemust, aga pilt, millel relvatoru on otse vaataja poole sihitud, on ka minule häiriv. Kui niisugune foto oli valitud illustreerima suvalist veebiuudist, mis sedastas, et USA-s hakkas vaimuhaige inimene relvamaketiga tänaval vehkima, hakkasin turtsuma. Kui vahepeal Eestis korvpalli mänginud võõrleegionär ühes räpivideos targema mõtte puudumisel tukki kaamerasse välgutas, jätsin vaatamise katki.

Relvadest tehtud pilte meedias jagub. Fotosid, millel on fookuses relvatoru ots, leidub samuti rohkem kui üks. Enamasti on toru aga nii-öelda mööda suunatud, kas või natuke. Seda, kuidas foto vaatajale mõjub, muudab niisugune detail palju. Ajakirjanduses sellega minu tähelepanekuid mööda üldiselt arvestatakse, sellegipoolest tuleb ette libastumisi.

Kui Tarvastu vallas Pikru külas hukati katkukoldes sigu, võis seal näha, kuidas surnuks gaasitatud loomi kopaga järelkärudesse laaditi. Mitte kõik seal tehtud pildil ei läinud Sakala digilehe galeriisse üles. Fotod, millel korjused vedelesid ebaloomulikus asendis üksteise otsas, millel sigade näod olid selgelt näha või millel nad olid parasjagu kärusse kukkumas, jäid valikut tehes kiiresti kõrvale. Ajakirjanduse ülesanne on kajastada elu nii, nagu see on, aga see ei tähenda, et kõike tuleb või tohib meediasse paisata. Inimesi ei tohi põhjendamatult häirida ning toimetajatööd tehes tuleb mõelda ka sellele, et vaataja võib olla laps, samuti inimene, kel on teemaga emotsionaalne side.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles