Viljandi Veevärk leidis vea üles ja tegi automaatika korda

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Veevärgi töömehed otsivad viga veetöötlusjaama automaatikakapist, kus on tuhandeid juhtmeühendusi.
Viljandi Veevärgi töömehed otsivad viga veetöötlusjaama automaatikakapist, kus on tuhandeid juhtmeühendusi. Foto: Marko Saarm

Reede hommikul kella üheksa ajal ütles üles Viljandi veetöötlusjaama automaatika ning et veevärgil reservpumplat pole, kadus kogu linnast joogivesi. Kella 10.30 ajal taastus linna veega varustamine ning kella 11 ajal sai veetöötlusjaama automaatika taas korda.

Pärast ligi tund aega kestnud vea otsimist avastati, et läbi oli põlenud automaatikaseadmete toiteplokk ning et see suudeti linnast kiiresti leida, oli rike kella 11-ks kõrvaldatud. Nüüd töötab Viljandi veesüsteem tõrgeteta ja tavapärases rütmis.

Rike veevärgi süsteemis avastati reede hommikul kella 9 ajal ning pool tundi hiljem jäid linlaste kodudes ja töökohtades olevad kraanid kuivaks. Veidi enne kella kümmet viidi linlaste joogiveega varustamine üle käsijuhtimisele. Selle süsteemi ehitas veevärk välja kaks aastat tagasi, et vältida just elektroonikariketest tulla võivaid kriisisituatsioone.

Samal ajal seisid aga endiselt puurkaevud ja veepuhastussüsteem ning linlaste joogivesi tuli reservpaagist, kus oli vett umbes 12ks tunniks.

„Veetöötlusjaam on ehitatud ainult ühe elektroonikaplokiga,” nentis Porro. „Oleme aastaid kavandanud reservpumpla rajamist, aga see on nii kallis ehitus, et ilma riigi abita me sellega hakkama ei saa." Porro lisas, et veefirma eesmärk on viia oma tegevus sellisele tasemele, et klient selliseid automaatikarikkeid üldse ei märkakski. Tänasel päeval on veevärgil olemas küll käsijuhtimise süsteem ning vanad pumplad Männimäel ja Viiratsis, kuid need ei taga ettevõtte tõrgeteta tööd, kui veetöötlusjaama automaatika peaks rikki minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles