Politsei hoiatab eakatelt raha välja petvate kelmide eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viimase ööpäeva jooksul on politseisse pöördunud kümmekond inimest, kellelt on üritatud välja petta tuhandeid eurosid.

Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juhi Roger Kummi sõnul on petturitel mitu stsenaariumi. «Kõige tavalisem on see, et helistatakse pigem eakale inimesele ning öeldakse, et tema lähedane on sattunud näiteks Lätis või Leedus liiklusõnnetusse. Seejärel öeldakse, et õnnetusse sattunud teisele poolele oleks vaja kompenseerida kahju.»

Käibel on ka teine stsenaarium, kus inimese lähedasega on juhtunud õnnetus trepil ning ravikulude hüvitamist nõuab meditsiinitöötaja. «Et asi tunduks usutavam, võivad helistajad esineda tandemina, kus »kannatanu« annab telefonitoru »uurijale«, »advokaadile« või »arstile«, kes nõuab õnnetuse tagajärjel tekkinud kahju kompenseerimist,» selgitas Kumm ning lisas, et nõutud summad on seni jäänud 1500 ja 5000 euro vahele.

Politsei teada pole ükski inimene veel petturitele raha maksnud. Lisaks kummalisele rahasoovile võiks kahtlusi tekitada ka see, et helistaja telefoninumber algab Leedu suunakoodiga. Helistajaks võib olla nii mees kui  naine ning mõlemad räägivad vene keeles.

Eelkirjeldatud telefonikõne saanud inimene peaks säilitama rahu ja eluterve kriitikameele. «Fakt on see, et Eestis ei küsi ükski ametnik telefoni teel õnnetuse kahjude hüvitamiseks kompensatsiooni, rääkimata selle sularahas üleandmisest,» ütles Kumm.

Teiseks tasuks kindlaks teha, kas õnnetusse sattunu on tõesti inimese lähedane, küsides tema nime, isikukoodi või aadressi. Kõige kindlam viis on aga ise oma lähedasele helistada, et veenduda, kas temaga on kõik korras. Tavaliselt loobuvad petturid siis ka oma pakkumisest.

Et petturid helistavad pigem vanadele inimestele, tasuks säärastest skeemidest rääkida ka oma eakatele sugulastele.

«Meie teada väldivad petturid pangaülekandeid ning soovivad sularaha üleandmiseks kohtuda näost näkku. Kui keegi on petturitelt sellise kõne saanud või nendega kohtumise kokku leppinud, siis palun anda sellest politseile teada hädaabinumbril 112,» ütles Kumm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles