Lahkus Vardo Rumessen

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vardo Rumesseni esituses või tema organiseerimisel on esmaettekandes kõlanud üle saja Eesti helitöö.
Vardo Rumesseni esituses või tema organiseerimisel on esmaettekandes kõlanud üle saja Eesti helitöö. Foto: Peeter Langovits (Postimees)

Teisipäeva hommikul lahkus pärast rasket haigust pianist, muusikateadlane ja poliitik Vardo Rumessen.  

Ta on olnud tuntud eelkõige Eesti klassikalise klaverimuusika interpreedi ja propageerijana nii Eestis kui välismaal. Ta on heliplaadistanud Mart Saare, Rudolf Tobiase, Heino Elleri ja Eduard Oja klaveri- ja kammermuusikat. 
Viljandimaaga siduski Rumessenit eelkõige kiindumus Mart Saare loomingu vastu. Ta esitas Mart Saare prelüüde möödunud sajandi seitsmekümenendate aastate algusest.

«Saare klaveriprelüüde iseloomustavad poeetilisus, fantaasiarikkus, napisõnalisus, väljendusvahendite konkreetsus ja faktuuriline väljapeetus, kusjuures iga üksik teos on väga detailselt välja viimistletud. Need on sama kaunid ja peenekoelised kui värvikad lilleõied Hüpassaare raba maastikul,» kirjutas Rumessen, kes esines sageli nii Mart Saare majamuuseumis Hüpassaares kui Suure-Jaani muusikafestivalil. 

Vardo Rumessen sündis Tallinnas 1942. aastal muusikute perekonnas ja lõpetas Tallinna konservatooriumi professor Bruno Luki ja Eugen Kelderi klaveriklassi, teatas rahvusvaheline Eduard Tubina ühing. 
Rumessenilt on ilmunud rohkem kui 120 noodiväljaannet ja raamatut ning üle 20 heliplaadi. 
Rumessen oli tuntud ka poliitikuna, ta oli Eesti Kongressi, Eesti Komitee juhatuse ja Eesti Põhiseaduse Assamblee liige ning ERSP ja Isamaliidu liikmena riigikogu liige.
Vardo Rumesseni ärasaatmine toimub perekondlikus ringis. (Sakala)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles