Pühapäeval helisevad Baltimaade kirikute kellad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saam / Sakala

Kirikud kõigil kolmel Baltimaal panevad 23. augustil kommunismi- ja natsismiohvrite mälestuseks kellad helisema.

Augusti algul tegi Tallinna abilinnapea Taavi Aas Eesti kirikujuhtidele ettepaneku luua uus traditsioon, mille kohaselt võiksid igal aastal 23. augustil, kommunismi- ja natsismiohvrite mälestuspäeval, mis on ühtlasi Balti keti aastapäev, heliseda ühel ajal kõigi kolme Balti riigi kirikute kellad.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma pöördus lisaks Eesti luteri koguduste vaimulikele ka Läti peapiiskopi Janis Vanagsi ja Leedu piiskopi Mindaugas Sabutise poole, kutsudes üles helistama 23. augustil kell 19 kõigi Balti riikide luterlikes kirikutes mälestuskelli.

Läti ja Leedu kirikujuhid on teatanud, et helistatakse ka nende kirikute kelli.

Sama päeva keskpäeval peab peapiiskop Urmas Viilma kommunismi- ja natsismiohvrite mälestuseks palvuse Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimise 76. aastapäeva mälestustseremoonial Tallinnas Vabadussõja võidusamba jalamil.

23. augustil möödub 76 aastat Molotovi-Ribbentropi pakti ja selle salaprotokollide sõlmimisest, millega lepiti Natsi-Saksamaa ja Nõukogude Liidu vahel kokku mõjupiirkondade jagamises ja Balti riikide annekteerimises. Et juhtida maailma tähelepanu pool sajandit varem toimunud Hitleri-Stalini sobingule, moodustasid ligemale kaks miljonit inimest 1989. aasta 23. augustil Tallinna, Riiat ja Vilniust ühendanud 600 kilomeetri pikkuse katkematu inimketi.

2009. aastast tähistatakse Euroopa Parlamendi otsusega kogu Euroopas 23. augustit kommunismi- ja natsismiohvrite mälestamise päevana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles