Keskkonnaamet ja linnavalitsus vaidlevad lindude laskmise üle

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varesed
Varesed Foto: Marko Saarm / Sakala

Keskkonnaameti kinnitusel pidanuks Viljandi linn küsima temalt lindude arvukuse reguleerimiseks siiski luba. Linnavalitsus juhib tähelepanu asjaolule, et looduskaitseseadus räägib lindude aastaringsest laskmisest, mida siin ei kavandata.

«On tekkinud kahetsusväärne möödarääkimine, et keskkonnaametiga ei ole vaja lindude arvukuse reguleerimist kooskõlastada,» teatas ameti Pärnu-Viljandi regiooni looduskaitse juhtivspetsialist Kadri Hänni eile Sakalale saadetud selgituses.

«Keskkonnaametist on vaja luba taotleda sel juhul, kui ulukite nimekirja kuuluvaid linde soovitakse lasta aasta läbi,» ütles Viljandi linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Inga Nõmmik.

Möödunud reede õhtupoolikul teatas Eesti loomakaitse selts, et Viljandi linnavalitsuse otsus lindude arvukust nelja õhupüssiga relvastatud vabatahtliku jõul piirama hakata on ebaeetiline ja rutakas. Muu hulgas heitis selts linnale ette, et too ei ole keskkonnaametile selle kohta taotlust esitanud. Linn väitis aga, et ametiga on konsulteeritud, kuid taotlust temalt ei soovitud, sest selline asi polevat keskkonnaameti pädevuses.

Et keskkonnaametilt ei õnnestunud reedel  kommentaari saada, palus Sakala tal tagantjärele kommenteerida, kummal poolel on õigus.

Kadri Hänni selgitas, et looduskaitseseaduse kohaselt on keelatud linde tahtlikult häirida, välja arvatud ohuolukordades, ning kui liigi arvukust asutakse elanikkonna ohutuse tagamiseks ja vara kaitsmiseks reguleerima, tuleb selleks saada keskkonnaameti luba.

«Liigi arvukuse reguleerimine muudel juhtudel ei ole lubatud,» toonitas juhtivspetsialist.

Hänni sõnul ei ole Viljandi linnavalitsus käesoleval aastal ametile lindude arvukuse reguleerimiseks taotlust esitanud. Küll aga on ta seda teinud 2013. aastal. Toona vastati linnale, et lindude pesitsusperioodiaegne häälitsemine ei ohusta inimeste elu ja tervist.

«Keskkonnaamet ei nõustunud lindude aastaringse laskmisega,» lisas ta.

Linnavalitsuse arusaamist mööda ongi praegune segadus tingitud asjaolust, et räägitakse aastaringsest laskmisest, kuid linn tahab lindude arvukust piirata üksnes väljaspool pesitsusperioodi.

Inga Nõmmiku sõnul kestab pesitsusperiood ligikaudu 15. aprillist 15. juulini ning kui see algab varem, arvukust ei piirata. «See tagab populatsiooni jätkusuutliku säilimise,» lausus ta.

Nõmmik tõi välja ka asjaolu, et looduskaitseseadus reguleerib jahiulukitega seonduvat, kuid hakid jahiulukite loetellu ei kuulu. «Seetõttu võiks hakkide arvukust piirata ka pesitsusperioodi ajal, kuid sellest hoolimata seda Viljandis ei tehta.»

Eesti loomakaitse seltsi tegevjuht Henry Vürst saatis eile linnavalitsusele kirja, milles ta esitas seltsi nimel lindude arvukuse piiramise kohta täpsustavaid küsimusi. «Korraldusest jääb ebaselgeks, millisele infole tuginedes on otsustatud, et määruses märgitud abinõud on parim võimalik ning tulemuslikem lahendus küsimuse lahendamiseks,» seisab läkituses.

Muu hulgas soovivad loomakaitsjad teada näiteks seda, mis ulatuses on plaanis lindude arvukust piirata, kuidas ja millele tuginedes on leitud, et linde laskma hakkavad isikud on piisavalt kvalifitseeritud, ning millistele nõuetele peavad vastama relvad ja kuulid. Kirjaga on võimalik tutvuda loomakaitse seltsi kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles