Noorpoliitik mõisteti peksmises süüdi

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ergo Hanni mõisteti eile kehalise väärkohtlemise pärast kriminaalkorras süüdi. 19-aastane noorpoliitik lubas otsuse kindlasti edasi kaevata.
Ergo Hanni mõisteti eile kehalise väärkohtlemise pärast kriminaalkorras süüdi. 19-aastane noorpoliitik lubas otsuse kindlasti edasi kaevata. Foto: Marko Saarm / Sakala

«Õnnitleda soovinutega võinuks teistmoodi käituda,» lausus kohtunik Toomas Lillsaar süüdimõistvat otsust selgitades. Süüalune, hiljuti Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) noortekogu peasekretäri ameti maha pannud Ergo Hanni vangutas seepeale omaette pead.

Vahetult pärast kohtuistungi lõppemist vastas Ergo Hanni ajakirjaniku küsimusele, kas ta kavatseb otsuse edasi kaevata, hetkegi mõtlemata jaatavalt. «Minu hinnangul on otsus ebaõige,» sõnas ta.

Ammune kaklus

Hanni jutu järgi käib kogu asi ümber ühe ammuse kakluse, mille kõige mõistlikum lahendus olnuks see, kui asjaosalised – tema ja veel mõned Viljandi noormehed – klaarinuks juhtunu omavahel ära. Süüdi ta ennast ei tunne ning avaldab imestust asjaolu üle, et teine pool loo politseisse andis.

19-aastane Ergo Hanni on IRL-i noorpoliitik, kes on Viljandis selle erakonna noorteleeri esindanud mitmel debatil ja üritusel. Ta on teinud karjääri IRL-i noorteühenduses, kus ta on  tegutsenud Viljandi klubi juhi, ühenduse eestseisuse liikme ja aseesimehena. Veel hiljuti oli Hanni aga noortekogu peasekretär ning võttis näiteks selle kuu algul Postimehe vahendusel parteisisestel valimistel häältega manipuleerimist uurinud aukohtu hinnangu kohta teravalt sõna.

Kaklus, millest käib jutt, leidis aset 2013. aasta 9. novembril, kui Hanni tüdruksõbra vend ühes Viljandi piiri lähedal asuvas majas sünnipäeva pidas. Seltskond noormehi tahtis peolistega ühineda ja sünnipäevalast õnnitleda. Ukse peal said nad kokku toona alaealise Ergo Hanniga, kes neid edasi ei lasknud. Järgnes kaklus, milles üks noormees sai Hanni käe läbi nii palju viga, et pidi hiljem pöörduma Viljandi haiglasse, kus talle näopiirkonda õmblus tehti. Veel kaks noort meest väitsid uurijatele, et Hanni lõi neid.

Taandus peasekretäri kohalt

Eile mõistetigi Ergo Hanni pärast uurimist kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel kriminaalkorras süüdi. Talle määrati 1500 euro suurune trahv, millest arvatakse lühimenetluse tõttu maha üks kolmandik ehk 500 eurot. Trahvi ei nõuta süüaluselt välja, kui ta ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut rikkumist. Küll aga tuleb Ergo Hannil riigikassasse kanda pisut enam kui 1000 eurot kohtukulude katteks.

«Ma lähen lõpuni välja, sest kaalul on minu renomee. See on printsipiaalne küsimus,» lubas Hanni pärast kohtuistungit.

Tema versiooni kohaselt ei olnud kolm noort, kellega tal konflikt tekkis, peole oodatud ning sünnipäevalaps olla seda neile ka varem selge sõnaga öelnud. Ukse peale läks Ergo Hanni oma sõnul sünnipäevalapse palvel. Tema kirjelduse kohaselt tekkis esmalt rüselus ukse juures ning veidi hiljem kaklus majast väljas. Hanni sõnul ründasid kolm noormeest väljas teda. Hanni väitel olid noorukid joobes, aga tema mitte.

Kohtunik Toomas Lillsaar nentis otsust kohtusaalis kommenteerides, et tegu ise on aktuaalsuse ammu kaotanud ning kohtueelses asjaajamises on juhtunuga tegelemine kuhugi toppama jäänud. Ta lisas, et ligemale kaks aastat hiljem võivad mõned asjaolud olla tunnistajatel meelest läinud.

Nädalapäevad tagasi uuendati IRL-i noorteühenduse kodulehte ning selle kohaselt on organisatsiooni uus peasekretär pealinna noormees Karl Hammelberg. Ühtegi teadet peasekretäri vahetumisest Sakala andmetel meediale ei saadetud ning eile lõunaks ei kajastunud see ka kodulehe uudiste rubriigis. Küll aga rippus seal vanast ajast teade, et uueks peasekretäriks valiti Ergo Hanni.

Hanni ei lükanud ümber, et kõnealuselt kohalt taandumine on kohtuskäimisega seotud.

«See on minu isiklik vastutus, mille ma endale ennetavalt võtsin,» ütles ta. «Mul on toredad sõbrad, kes ajavad seal õiget asja. Ma loodan väga, et saan tulla kunagi tagasi ja nende poliitikat toetada. Ja kui ei saa, siis soovin neile lihtsalt edu.»

IRL-i noorte president Linda Eichler vastas Sakala pärimise peale, et peasekretär vahetus, sest Ergo Hanni soovis sellest ametist taanduda.

«Koos peasekretäriga vahetub ka juhatuse liige ja mittetulundusühingute registrisse märgitakse Karl Hammelberg,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles