Kuidas otsustatakse sigade matmine?

, Jõgevamaa veterinaarkeskuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

KAS MATTA TAUDIKOLDES hukatud sigu või mitte, otsustatakse iga juhtumi puhul eraldi. Selleks kaalutakse kõiki riske, sealhulgas nii taudi edasikandumise kui veekaitsega seotud aspekte. Otsuse teeb kohalik loomatauditõrje komisjon, kuhu kuuluvad veterinaar- ja toiduameti ning keskkonnaameti esindajad.

Komisjon kaalub kõiki võimalikke tegureid: käideldavate jäätmete kogust, transportimisega seotud riske, loomsete jäätmete käitleja, aktsiaseltsi Vireen jõudlust korjuste kahjutustamisel ning keskkonnakaitselisi aspekte jäätmete matmisel. Lõpptulemus peab välistama taudi edasikandumise jäätmeid transportides ja tagama veekaitse matmisel.

Valmistudes võimalikeks taudipuhanguteks farmides, otsis keskkonnaamet juba alates 2014. aasta kevadest paiku, kuhu oleks võimalik hukatud sigade korjuseid matta. Esimene ja eelistatuim variant taudiohtlikke korjuseid kahjutustada on neid kohapeal matta, et välistada taudi edasikandumine. Kõik sõltub aga konkreetsest juhtumist – hukatavate sigade kogusest, farmi asukohast ja muude võimaluste olemasolust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles