Pärimisasjade lahendamine muutub lihtsamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

17. augustist jõustub Euroopa pärimismäärus, millega luuakse ühtsed Euroopa Liidu ülesed reeglid pärimisasjade lahendamiseks. Pärimismäärus reguleerib, millise riigi õiguse kohaselt rahvusvahelise iseloomuga pärimisasju lahendatakse ning millises Euroopa Liidu liikmesriigis lahendatakse pärimisasi, kui pärandaja elas ja tal oli vara erinevates riikides.

«Piiriülese iseloomuga pärimismenetluste arv on kasvuteel, sest paljud inimesed lähevad välismaale tööle või leiavad sealt endale elukaaslase. Nii võib juhtuda, et kinnisvara omatakse erinevates riikides. See puudutab ka Eesti inimesi, kellest paljud töötavad välisriikides, näiteks Põhjamaades, ning on soetanud sinna ka uue kodu,» kõneles Notarite Koja aseesimees Anne Saaber.

Euroopa pärimismäärus lihtsustab pärimisasju välismaal, lahendab pärimismenetluste läbiviimisel tekkivaid praktilisi küsimusi ning ühtlustab pärimisdokumentide kasutamist välisriikides.

Eestis pärimismenetlust tegev notar saab lisaks Eesti pärimistunnistusele väljastada edaspidi pärija soovil ka Euroopa pärimistunnistust, millega inimene saab oma pärimisõigust tõendada teistes Euroopa Liidu liikmesriikides. Samuti reguleerib määrus muude pärimisasjades tehtud otsuste ja dokumentide tunnustamist, mis lihtsustab märkimisväärselt piiriülest asjaajamist.

«Oluline on märkida, et pärimismäärus ei rakendu tagasiulatuvalt ehk puudutab vaid vara pärimist nendelt inimestelt, kelle pärand avaneb määruse jõustumisest ehk alates selle aasta 17. augustist,» rõhutas Anne Saaber. Samuti rõhutas ta, et kolm riiki, Ühendkuningriigid, Iirimaa ja Taani, ei hakka väljastama Euroopa pärimistunnistusi ehk määruse kohaldamisala neid riike ei hõlma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles