Repliik. Inimene oskab elada

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Priks
Üllar Priks Foto: Elmo Riig / Sakala

Sellise allkirjaga fotosid postitab aeg-ajalt näoraamatus tuntud ühiskonnategelane, kirjandusminister Mart Juur. Pildil on tavaliselt mõni soliidses eas kuulsus, kes ühel või teisel moel lihtsalt olemisest rõõmu tunneb.

Üsna tihti figureerib noil fotodel legendaarne muusika­produtsent Giorgio Moroder, mees, kelle sünniaastaks on passis märgitud 1940. Juuksed on sel taadil küll hallid, aga silm särab. Ilus kohe vaadata. Minu isa on Moroderist kümme aastat noorem, aga seda ainult paberitel. Tema silmades peegeldub väsimust, nukrust ja – nii valus, kui seda ka öelda poleks – allaandmist. Ma ei tea, mis täpselt eestlastega aastate kuhjudes juhtub, aga see on vale ja ebaõiglane. 

Ma ei ole nõus, et süüdi on nõukogude võim või krooniline rahanappus. Õnnetunde saavutamiseks ei ole vaja elada kullast lossis või süüa iga päev kaaviari. Õnnelik olemine on suhtumise küsimus ja miski on paljudel selle suhtumise tuksi keeranud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles