StratosChem viib stratosfääri avastama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi noored sooritasid 27. juunil maailma esimese teadusteatri katse stratosfääris.
Viljandi noored sooritasid 27. juunil maailma esimese teadusteatri katse stratosfääris. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi noored sooritasid 27. juunil maailma esimese teadusteatri katse stratosfääris ja nüüd on valminud õhupalli lennust täispikk video, kus võib näha nii meeskonna maapealseid ettevalmistusi, maailma esimest «Elevandi hambapasta» katset ning ka õhupalli konteinerilt avanenud vaadet Maale 34 500 meetri kõrgusel.

StratosChemi meeskond loodab, et koolid saavad kasutada videot õppematerjalina, millega tekitada huvi noortes teaduse vastu. Videos on pardakaamera pildile lisatud kogu pardaarvuti info kiiruse, täpse asukoha ja temperatuuride kohta.

Õhupalli ümbritsev keskkond oli kõige külmem 17 400 meetri kõrgusel, kui temperatuurisensor registreeris –41 kraadi. Konteiner saavutas maksimaalse kõrguse 34 500 meetrit merepinnast ning liikus keskmise kiirusega 55 kilomeetrit tunnis, kusjuures maksimaalne saavutatud kiirus oli 122 kilomeetrit tunnis.

Lühem kokkuvõtlik video lennust on nähtav esimeses videoaknas, kolmetunnine versioon aga allpool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles