Eurose maja kuulutus kadus kinnisvaraportaalist minutiga

Kristiina Baum
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See Linna Grupp Kinnisvara kuulutus, kus tehing oleks tehtud nagu ühe euro eest, ei vasta välimuselt kinnisvaraportaali nõuetele. Ettevõte tunnistas, et hind määrati suvaliselt, aga ei olnud nõus väitega, et kuulutuse välimus eirab portaali reegleid. Praeguseks on kuulutus otsingusüsteemist eemaldatud.
See Linna Grupp Kinnisvara kuulutus, kus tehing oleks tehtud nagu ühe euro eest, ei vasta välimuselt kinnisvaraportaali nõuetele. Ettevõte tunnistas, et hind määrati suvaliselt, aga ei olnud nõus väitega, et kuulutuse välimus eirab portaali reegleid. Praeguseks on kuulutus otsingusüsteemist eemaldatud. Foto: Kuvatõmmis

Kinnisvara müügitehinguid vahendavast portaalist kv.ee võis veel neljapäeva hommikul leida osaühingu Linna Grupp Kinnisvara kuulutuse, milles hoolitsetud välimusega maamaja müügihind oli üks euro.

Kui Sakala Linna Grupp Kinnisvaralt ülimadala hinna kohta kommentaari palus, selgitas end ettevõtte kinnisvaraeksperdina tutvustanud mees, et ostja ja müüja on omavahel juba kokkuleppe sõlminud ega soovi müügitehingu hinda avalikustada, kuid kuulutusteportaalis pole tehnilistel põhjustel võimalik hinnalahtrit tühjaks jätta. Seetõttu sisestatigi eksperdi sõnul sinna suvaline summa.

Kinnisvaraportaal kv.ee vahendab enam kui 500 kinnisvarafirma tehinguid ja seda kasutab rohkem kui 1800 maaklerit. Portaali turundusjuht Kristiana Põld kinnitas, et tõepoolest peab kv.ee-sse kuulutust sisestades igal juhul täitma hinnalahtri, kirjutatagu sinna kas või üks euro. Ta oletas, et seda tehakse siis, kui kinnisvarabüroo ei soovi täpsustada, mis hinnaga tehing on tehtud. Samas pakub portaal delikaatse info varjamiseks palju tagasihoidlikumat lahendust kui eurone hinnasilt.

«Kuulutust on võimalik peita nii, et seda otsingu korral ei kuvata. Seda saab maakler teha näiteks kinnisvara broneerimise korral,» selgitas Põld. Kui tehingust asja ei saa, võib maakler ühe nupuvajutusega kuulutuse uuesti aktiveerida ja see kuvatakse otsingute korral taas. Miks Linna Grupp Kinnisvara seda portaali pakutavat võimalust teabe varjamiseks ei kasutanud, Põld kindlalt öelda ei osanud.

«Selline lahendus võis olla varjatud reklaam või siis tegid nad seda teadmatusest,» arvas turundusjuht. Kuulutuse kohta oli tal aga teine märkus.

«Selle kuulutuse juures olevat broneeringu märget ei tehtud portaalist. Üles on laetud pilt, millele on tekst peale kirjutatud. Selline märgistamise viis ei ole kv.ee portaalis lubatud,» ütles Põld. 

Rikkumisi tuleb aeg-ajalt ette

Kristiana Põllu sõnul kuvatakse broneerimise filtriga kuulutuses fotod punase varjundiga ja fotole on sõna «Broneeritud» kirjutatud valgelt. Linna Grupp Kinnisvara kõnealusel fotol on kiri punaselt ja pilt ise ilma punase varjundita. Põllu väitel võetakse portaali reeglite rikkumise korral kuulutuse avaldajaga ühendust, teavitatakse teda rikkumisest ning palutakse kuulutus viia vastavusse kehtivate nõuetega.

Kv.ee vahendab ka Eesti suurima kinnisvarafirma Pindi Kinnisvara kuulutusi. Eluruumide vahendusvaldkonna juhi Kaido Kaljuste sõnul tuleb kinnisvaraäris ikka aeg-ajalt ette neid, kes nurki sirgemaks lõikavad. Ta juhtis tähelepanu asjaolule, et kuulutusi otsides tasub maakleri tausta uurida.

«Võib vaadata, kas ta on kutseline maakler, kas ta on Eesti kinnisvaramaaklerite koja liige, tutvuda tema objektiportfelliga ning tunda huvi, kui tegus ta oma piirkonnas on. Selle kõik saab väikese ajakuluga interneti vahendusel teada,» rääkis Kaljuste.  «On elementaarne, et maakler julgeb oma nägu ja nime objekti juures avaldada. Heal maakleril pole midagi varjata.» 

Kõik on õige nii, nagu on 

Linna Grupp Kinnisvara spetsialist ei soovinud eile peetud kolmes telefonivestluses ja saadetud e-kirjas oma nime avalikustada. Tema sõnul võeti eurose maja kuulutus portaalist maha kohe, kui sellele tähelepanu juhiti. Samas kinnitas ta, et Linna Grupp Kinnisvaral on turul 19-aastase kogemusega ja pikaaegne kv.ee klient. Samasuguseid kuulutusi on varemgi üles pandud, väitis mees.

«Me võime tasulisse kv.ee portaali üles panna päikeselisi, pilviseid, «broneeritud» või «müüdud» teatega fotosid oma äranägemisel ja hoida neid üleval just nii kaua, kui me seda vajalikuks peame. Me tasume vastavalt kv.ee hinnakirjale ja seda juba 19 aastat ilma probleemideta,» saatis mees kirja teel vastuse.

Kv.ee turundusjuht Kristiana Põld pidi kahjuks tõdema, et kuna portaalis on üleval ligi 40 000 kuulutust, jääb osa rikkumisi märkamata. Tema sõnul on rikkumiste avastamiseks ja nende vähendamiseks lisatud iga kuulutuse juurde link «Teata ebakorrektsest kuulutusest». Kinnisvaraportaali klienditugi kontrollis kiiresti ka teiste portaalis olevate kuulutuste pilte, kuid ei tuvastanud neljapäeva õhtul rohkem rikkumisi.

Et Linna Grupp Kinnisvara ebasobiv kuulutus oli sama päeva pärastlõunaks portaalist kadunud, ei pidanud turundusjuht vajalikuks ettevõtet tagantjärele tülitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles