Erakooli lapsed hakkavad jalutama kolme hoone vahel

Merlin Kuld
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huvikoolis (1) asuva klassiruumi kirjutuslauad on pärit tegevuse lõpetanud Ramsi algkoolist. Kogu klassiruum saab õppeaasta alguseks värske ilme. Lõunasööki hakkavad Oja erakooli õpilased nautima külalislahkes Viljandi Kesklinna koolis (2). Kooli juhataja Piret Anieri sõnul on Reinu teel Oja erakooli majas (3) antavad praktilised huvitunnid lapse arengule väga tähtsad.
Huvikoolis (1) asuva klassiruumi kirjutuslauad on pärit tegevuse lõpetanud Ramsi algkoolist. Kogu klassiruum saab õppeaasta alguseks värske ilme. Lõunasööki hakkavad Oja erakooli õpilased nautima külalislahkes Viljandi Kesklinna koolis (2). Kooli juhataja Piret Anieri sõnul on Reinu teel Oja erakooli majas (3) antavad praktilised huvitunnid lapse arengule väga tähtsad. Foto: Kris Süld

Septembris Viljandi põhikoolide kõrval tööd alustava pisikese Oja erakooli õpilased veedavad märkimisväärse osa päevast väljas.

Õpilaste koolipäev algab põhi- ja ainetundidega Jakobsoni tänava äärses Viljandi huvikoolis. Söömas käiakse sealsamas lähedal Kesklinna koolis ja päev lõpetatakse erakooli enda majas Reinu teel.

Erakooli juhi Piret Anieri sõnul on eesmärk viibida võimalikult palju looduses, et märgata ja kogeda  aastaaegade vaheldumist. «Sel õppeaastal liigume piki järve kallast ja järgmisel keskendume lossimägedes olemisele.» Väljas tegutsemisele on päevakavas eraldatud lausa kaks ja pool tundi.

Õppimine ja huviharidus üheskoos

Kolmeklassilisest põhikooliks arenevas kogupäevakoolis jätkub tegevust hommikul kella kaheksast õhtul kella neljani. Päev algab kahe traditsioonilise koolitunniga, milles õpitakse emakeelt, matemaatikat, vormijoonistust, loodusõpetust ja kodulugu. Ühe ainega tegeldakse kuni neli nädalat ja selle aja jooksul on iga päev esimesed tunnid samad, näiteks ainult matemaatika.  

Pärast pisikest vahetundi on kaks ainetundi, milles õpitakse keeli, käsitööd, maailma kultuurilugu, muusikat, kunsti ja kehalist liikumist.  Inglise ja vene keelt hakatakse Oja koolis õppima juba esimeses klassis, sest Piret Anieri sõnul arendab see lastes sallivust.

Põhi- ja ainetundidele järgneb vaheosa, mis on sisuliselt mõeldud huvikoolist paari kilomeetri kaugusel asuvasse Oja koolimajja kõndimiseks.

«See on aeg, kui initsiatiiv on laste käes, seda muidugi heas mõttes. Kui hommiku- ja õhtupoolikul juhib tegevust õpetaja, siis õueajal saavad lapsed möödunut seedida ja huvitegevuseks valmistuda,» rääkis Anier. Tema sõnul on teekond parajalt pikk ja põnev, et päeva keskel kergelt puhata.

Oja kooli jõudes teevad lapsed ise süüa. Alustatakse lihtsamatest toitudest, näiteks võileibadest.  

Päev lõpeb huvitundidega, mis on avatud ka soovijatele väljastpoolt kooli. «Iga päev on oma teema, näiteks esmaspäev on enesesse süüvimise ehk kunstide päev ja teisipäeval on liikumise ja loodusega seotud tegevused, kuhu kavandatakse kaasata sporditreenereid.»

Esialgu on kümme soovijat

Oja erakooli kandideerimiseks katseid ei ole. Kooli tuleb saata avaldus, perepilt ja lapse joonistus etteantud teemal. Selle põhjal otsustatakse, kas ta on esimesse klassi astumiseks piisavalt küps. «Kui meile tundub, et ei ole, siis kutsume lapse vestlusele,» lausus juhataja.

Esimesse klassi võetakse 14 õpilast. Selle nädala alguseks oli soovi avaldanud kümme last, kellest neli on kindlad tulijad ja ülejäänud kuus veel veidi kaalutlevad. Et täielik luba kooli avamiseks saadakse alles augusti lõpul, siis on need kümme Oja erakooli eelregistreerunut esialgu ka teiste Viljandi põhikoolide nimekirjas.

Õppimine Oja erakoolis maksab ühele õpilasele 68 eurot kuus. Selle sees ei ole pärastlõunase, laste enda tehtava toidu maksumus. Küll aga maksab riik kinni osa iga õpilase koolilõunast ja seda, kas Viljandi linn on nõus kinni maksma selle osa, mis toidu täissummast puudu jääb, arutatakse augusti lõpul.

Kooli kuumaks sisaldab endas igapäevast õppeosa ja kohustuslikke huvitunde kahel kuni kolmel päeval. «Kui huvitunnid mõnel päeval kohustuslikud ei oleks, ei saaks öelda, et see on kogupäevakool,» ütles Piret Anier.

Esialgu selles koolis hindeid ei panda. Õpitulemuste hindamiseks kasutatakse lapse töö ja arengu kirjalikku iseloomustamist, mis väljastatakse iga õppeaasta lõpul.

Koolis on seitse õpetajat, kellest üks on klassiõpetaja, ja peagi otsitakse juurde vene keele õpetaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles