Järgmises Viljandimaa farmis diagnoositi sigade Aafrika katk

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Elmo Riig / Sakala

Veterinaar- ja toiduamet tuvastas Viljandimaal Tarvastu vallas Vooru külas asuvas farmis sigade Aafrika katku tekitaja, mistõttu taudipunktis kehtestatakse karantiin, farmi sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse. Farm kuulub aktsiaseltsile Rakvere Farmid, mis on ühtlasi Ekseko omanikfirma.

"Proovid võtsime Tarvastu vallas asuvast farmist eile, 4. augustil ning kinnituse saime täna. Kokku oli farmis 2149 siga," ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. "Sellest piirkonnast on leitud peaaegu pooled seakatku juhtumid metssigadel. See näitab, et viiruse kontsentratsioon on Viljandimaal väga kõrge."

Pärast farmi loomadest tühjendamist viiakse läbi hoone puhastamine ja desinfitseerimine. Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult veterinaar- ja toiduameti volitatud isikud.

"Seakatk levib kiiresti ja tugevalt ning tegemist on äärmiselt ohtliku viirusega, millesse tuleb täie tõsidusega suhtuda," ütles Rakvere Farmide juhatuse esimees Teet Soorm.

"Nagu näha, siis isegi kõige karmimad bioohutusmeetmed ei hoia seakatku eemal. Antud juhul on tegemist väga kahetsusväärse juhtumiga nii meie töötajate kui kogu aktsiaseltsi Rakvere Farmid süsteemi jaoks," jätkas Soorm. "Et meie süsteemi teistest 24 farmist viirust eemale hoida, järgime oma farmide territooriumidel kõiki Euroopa toiduohutusameti väljatöötatud bioohutusnõudeid ning enamgi veel. See juhtum näitab ilmekalt, et õnnetu juhuse eest pole keegi kaitstud isegi siis, kui oled ise teinud kõik, mis võimalik."

Soormi sõnul juhtum firma igapäevasele töökorraldusele mõju ei avalda ning kõik tarned jätkuvad tavapäraselt, kuid tuleb kindel piir panna, et viirus teistesse farmidesse edasi ei liiguks.

"Eelkõige tuleks nüüd karmilt alustada metssigade populatsiooni vähendamist, et viiruse leviku kiirust aeglustada ning päästa teised farmid," rääkis ta.

Omanikfirma sõnul ümbritseb Vooru farmi tara, teenindavad sõidukid läbivad desovanni ning farmis kehtivad ranged bioohutusmeetmed. Töötajatel on keelatud metsas marjul käia, ventilatsiooniavadel on linnuvõrgud ja toimub regulaarne korralik kahjurite tõrje.

Kui loomapidaja on rakendanud kõiki kehtestatud nõudeid, hüvitatakse vastavalt seadusele taudikoldes hukatud ja loomataudi tõttu hukkunud loomade väärtus. Taudipunktide ümber kehtestatakse kolmekilomeetrine ohustatud ja seitsmekilomeetrine järelevalvetsoon. Kõik tsoonidesse jäävad seafarmid kontrollitakse üle ning võetakse sigade Aafrika katku proovid. Tarvastu vallas Vooru külas asuva farmi 10-kilomeetrises raadiuses on 14 kodusigadega üksust.

Esimesed Aafrika katku leiud kodusigadel avastati juuli keskpaigas Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamiseks. Praeguseks on sigade Aafrika katku leitud üheksas farmis ja majapidamises Viljandi-, Valga-, Tartu-, Järva- ja Lääne-Virumaal.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodu- ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustavad palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus. Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles