Minister: metssigade arvu tuleb jõuliselt vähendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Hans Väre

Seakasvatustele karmistuvad nõuded aitavad küll vähendada Aafrika katku jõudmise tõenäosust farmidesse, kuid maaeluminister Urmas Kruuse sõnul saab pikaajaliseks lahenduseks olla vaid metssigade populatsiooni jõuline ja kiire vähendamine.

Ministri kinnitust mööda karmistuvad juba sellel nädalal seakasvatustele kehtivad bioohutusnõuded tunduvalt nign nende kontrollimiseks alustab veterinaar- ja toiduamet kohe ka erakorralist kontrolli. Samas tõdes Kruuse, et selline tegevus  ei anna kiiret tulemust, kui metssigade populatsiooni ei hakata väga jõuliselt vähendama.

«Seakatk levib metsast farmi, mitte vastupidi. Seepärast tuleb farmide riski vähendamiseks jõuliselt piirata metssigade arvu,» rääkis minister.

Esimesed Aafrika katku leiud kodusigadel avastati juuli keskpaigas Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamiseks. Praeguseks on sigade Aafrika katku leitud kaheksas farmis ja majapidamises Viljandi-, Valga-, Tartu-, Järva- ja Lääne-Virumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles