Vabaduse platsil saab verd loovutada

Elisabeth Kungla
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoritelk Vabaduse platsil, kus on võimalik annetada verd ning aidata abivajajaid.
Doonoritelk Vabaduse platsil, kus on võimalik annetada verd ning aidata abivajajaid. Foto: Kris Süld

Veel kolmapäeval kella 11–17 on kõigil, kellel tervis on hea ja soov teisi aidata, võimalik Viljandis Vabaduse platsil seisvas doonoritelgis verd loovutada. Doonoriks sobib terve, vähemalt 50 kilogrammi kaaluv 18–65-aastane inimene.

Enne vereandmist peaks doonor olema piisavalt puhanud ning mõned päevad varem peaks loobuma alkoholi tarvitamisest. Et vereloovutamine läheks ilma takistusteta, tuleks kolme tunni jooksul enne loovutamist süüa väherasvast toitu ning juua palju nii vedelikku. Samuti tuleks juba eelmisel päeval tarvitada palju vedelikku ning mõelda, mida süüa. Madala veresuhkru tasemega inimesed võiksid süüa soolast toitu nii enne kui pärast vere loovutamist.

Doonoril mõõdetakse hemoglobiini taset. Naistel peab olema vähemalt 125 g/l ja meestel 135 g/l. Esmakordsel doonoril määratakse sealsamas veregrupp. Küsitluslehe alusel kontrollib arst inimese tervist ning kui kõik näidud on korras, lubatakse ta verd andma.

Üks veredoos on 450 milliliitrit ning vere andmiseks kulub 5–10 minutit. Pärast vere andmist tuleks juua vedelikku veidi rohkem kui tavaliselt ning vältida füüsiliselt koormavaid tegevusi, ka sauna.

Iga päev vajavad Eestis vereülekannet sajad patsiendid. Hea tervisega inimene saab doonoriks olemise läbi anda abi neile, kellel tervisega nõnda palju vedanud ei ole.

Vere andmist korraldab Tartu ülikooli kliinikumi verekeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles