Puudega inimesed vajavad reaalsust, mitte õhulosse

Elisabeth Kungla
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhendaja Inara Barkane ja firma asutaja Viorica Kuusik demonstreerivad tekstiilijäätmetest valminud kotte. Tegemiseks saadi inspiratsiooni Viljandi folgil asetleidnud «Pimekohtingust».
Juhendaja Inara Barkane ja firma asutaja Viorica Kuusik demonstreerivad tekstiilijäätmetest valminud kotte. Tegemiseks saadi inspiratsiooni Viljandi folgil asetleidnud «Pimekohtingust». Foto: Kris Süld / Sakala

​Viljandis Koidu ja Uue tänava nurgal mittetulundusühingu Töötoad majas käib töö iga päev – vahel suurema, vahel väiksema kollektiiviga. See ei ole aga päris tavaline töökeskkond, kus päev algab kell kaheksa ja viieks on maja inimestest tühjaks jooksnud.

Selles majas tegutsevad valdavalt psüühilise häire ja/või vaimupuudega inimesed, kelle päevad mööduvad veidi teisiti. Juhendajatel tuleb arvestada nende eripära ja võimete, aga ka tujudega. See viimane on miski, millega just iga tööandja kaigast vedada ei soovi. Keskuse juhatajale Mati Tuuksamile ja asutajale Viorica Kuusikule, kes Tuuksami sõnul on firma süda ja hing, on see aga osa igapäevaelust. Nad on koos loonud turvalise paiga, kus psüühikahäiretega inimesed ei käi vaid tuge saamas, vaid teevad ka tasuvat tööd.

Oma oskustest ja võimetest saavad Töötuppa tulnud ülevaate kohapeal. Nii võib mõni avastada, et tal on kuldsed käed, ja teine jälle, et tal on suurepärane mälu. Mati Tuuksam jaotab tööd ära igaühe võimeid silmas pidades. «Siin nad näevad, millega nad hakkama saavad,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles