78-aastane mees käis esimest korda lendamas

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehkki 78-aastane Karksi-Nuia mees Tõnis Kunglamäe teadis lennuõnnetusest, mis eile Polli lennuväljal aset leidis, ei loobunud ta väikelennukiga lõbusõitu tegemast.

Tasuta õhusõidu pakkus talle  lennupäeva korraldaja Hendrik Agur. „Ma ei kõhelnud hetkekski. Usaldan Hendrikut täielikult, ta on ju igati staažikas lendur,“ kinnitas eakas mees lennukist eile keskpäeval välja ronides.  Ta oli väga rõõmus ja elevil. „See oli minu elu esimene lend üldse. Oli vägev. Mõtlesin hullemat, aga ei olnud seal midagi hirmsat. Oli igati kindel tunne, öeldi, et masin sõitis 200-kilomeetrise tunnikiirusega, aga erilist kiirust küll tajuda ei olnud. Kõrgust ma ei karda ja hirmu ma ka ei tundnud.“

Tõnis Kunglamäe püüdis kaameraga õhust kätte paistvat filmida, paraku kippus lennuk kõikuma, seega ei pruukinud pilt tulla kõige kvaliteetsem. „Oma kodu loodan hiljem kaamerast ikka näha,“ sõnas ta muheldes.

Varem ei olnud Kunglamäe lendamise vastu erilist huvi tundnud, kuid ta on palju kokku puutunud Hendrik Aguriga, parandades tema generaatoreid ja muid tehnikaasju. Nii otsustaski lennuentusiast kuldsete kätega meistrimehele tänutäheks tasuta õhusõidu pakkuda.

„Käisin ettepaneku välja juba mitu  aastat tagasi, aga Tõnis lükkas sõitu alati edasi. Mullu viimaks sõnas, et aasta pärast on ta valmis, ja näe, nüüd oligi,“ pajatas Agur.

Tema sõnutsi on Tõnis Kunglamäe vana kooli mees, väga suur tehnikahuviline, hästi korrektne ja põhjalik. Eilsel lennupäeval oli Tõnis Kunglamäe väljas vanasõidukite paraadil 1968. aasta veomasinaga  GAZ-53. Enne pensionile jäämist oli Kunglamäe autojuht Nuia EPT-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles