PRIA võtab 17. augustini taotlusi vastu

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikeettevõtjad saavad taotleda toetust.
Väikeettevõtjad saavad taotleda toetust. Foto: PRIA

17. augustini võtab PRIA vastu taotlusi väikepõllumajandustootja toetuskavaga liitumiseks. Liituda saab ainult käesoleval aastal.

Väikepõllumajandustootja toetust (VPT) võib taotleda isik, kes on eelnevalt taotlenud selle aasta 7. maist kuni 19. juunini vähemalt ühte pindala- või loomadepõhist otsetoetust.

Võrreldes otsetoetuste ja maaelu arengukava (MAK) keskkonnatoetustega on VPT nõuded lihtsamad – VPT taotleja ei pea pärast taotluse esitamist enam täitma nõuetele vastavust, kui ta ei taotle lisaks otsetoetustele ühtegi MAK-i keskkonnatoetust. Samuti ei pea VPT taotleja järgima niinimetatud rohestamise tava.

VPT-ga on võimalik liituda kõigil otsetoetuste taotlejatel, kuid arvestada tuleb, et VPT maksimaalne summa taotleja kohta on kuni 1250 eurot aastas. Summa leidmiseks liidetakse kõik taotleja tänavu taotletud otsetoetused, mille hulka kuuluvad piimalehma, ammlehma ja ute ning kitse kasvatamise otsetoetus, ühtne pindalatoetus, kliimat ja keskkonda säästvate põllumajandustavade toetus, puu- ja köögivilja kasvatamise otsetoetus ning noore põllumajandustootja toetus.

Kui taotleja otsetoetuste summa kokku tuleb suurem kui 1250 eurot ja ta taotleb VPT toetust, määratakse VPT toetust 1250 eurot. Kui taotleja otsetoetuste summa kokku on väiksem kui 1250 eurot, võetakse VPT toetuse määramisel aluseks tegelik otsetoetuste summa.

PRIA arvutas välja prognoositavad otsetoetuste ühikumäärad ja saatis väiketootjate toetuskavaga liitumise võimaluse kohta käiva teavituskirja ligi 10 200 taotlejale, kelle otsetoetuste eeldatav summa on kuni 1500 eurot.

Taotlusi VPT-ga liitumiseks saab PRIA-le esitada paberil maakondlikku teenindusbüroosse,  e-PRIA pindalatoetuste või loomatoetuste dokumentide üleslaadimise teenuse kaudu või digiallkirjastatult aadressil info@pria.ee.

Väikepõllumajandustootjate kavaga liitumiseks saab taotluse esitada ainult üks kord sel aastal. VPT toetuse saamise soovi korral tuleb igal aastal esitada taotlus vähemalt ühe otsetoetuse taotlemiseks. Nii kinnitatakse igal aastal soovi jätkata VPT kavas.

Sellest saab lahkuda alates 2016. aastast. Tuleb aga arvestada, et pärast osalemisest loobumist ei saa sellega enam uuesti liituda. Samuti tuleb pärast lahkumist otsetoetuste taotlemisel taas täitma hakata nõuetele vastavuse ning rohestamise nõuded.

Rohumaad tuleb hooldada 10. augustiks

Lisaks eelnevale tuletab PRIA meelde, et rohumaade hooldamise tähtaeg (niitmine, karjatamine, hekseldamine, niite ja heksli kokkukogumine püsirohumaalt, välja arvatud erisuste korral, samuti viljapuude ja marjapõõsaste võraaluste ja reavahede hekseldamine, niitmine ja niite kogumine) tuleb lõpetada 10. augustiks.

Looduskaitseliste piirangutega aladel on nende tööde tähtaeg 20. august. Hooldamata rohumaid ei arvestata toetuskõlbliku maa hulka. Kui nõuete täitmata jätmise põhjus on vääramatu jõud või erandlikud asjaolud, tuleb sellest PRIA-t teavitada.

Küsimused seoses pindalatoetuste, loomatoetuste ja nende nõuetega saab esitada otsetoetuste infotelefonil 737 7679.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles