Viljandimaal on lubatud küttida kolm karu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskkonnaamet lubab 1. augustist algaval karujahihooajal küttida Eestis 51 pruunkaru, mida on 11 isendit enam kui möödunud aastal. Viljandimaal on tänavu luba kolme looma laskmiseks. Pruunkaru on kaitsealune liik, mistõttu on jaht mõeldud nuhtlusisendite küttimiseks, et vähendada karude tekitatud kahju.

Jahiseadusest tulenevalt otsustab pruunkaru küttimismahu keskkonnaamet, lähtudes keskkonnaagentuuri koostatud ulukiseire aruandest ning jahindusnõukogude ettepanekutest.

Maakondade kaupa on karu küttimismaht erinev, kvootide määramise aluseks on kahjustuste esinemise sagedus ja kahju tekitanud isendite arv kahjustuspiirkonnas. Maakonnas võib jaht olla mõeldud konkreetsetesse jahipiirkondadesse, et tagada ennekõike nuhtlusisendite küttimine.

Karu küttimismahtu määrates on arvesse võetud, et see on Euroopas kaitsealune liik ning Eesti on saanud tema küttimiseks erisuse. Karu on lubatud küttida kahjustuste vältimiseks. Tema arvukus tuleb suurkiskjate ohjeldamiskavast lähtuvalt tagada tasemel 60 sama-aastaste poegadega pesakonda. Arvukuse ülemmäära ei ole levikuala laienemise võimaluste olemasolu tõttu kavas määratud. Arvukust reguleeritakse mahus, mis tagab selle stabiilsuse või kerge tõusutrendi.

2014. aastal registreeriti Eestis seire käigus 74 erinevat sama-aastaste poegadega karu pesakonda, üldarvukust võib keskkonnaagentuuri 2014. aasta seire kohaselt hinnata 650–700 isendi suuruseks. Seirearuandega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles