Kiri. Kas aitamiseks välja mõeldud programmid on inimkatse?

, Viljandimaa pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ma ei tahaks olla pagulaste ja põgenike teemal kohtumõistja ning terminite täpsustaja, aga mulle on mõtlemisainet pakkunud olukord, millesse panevad abiprogrammid neid inimesi, kes on ükskõik millisel põhjusel kodumaalt lahkunud ja teistesse riikidesse siirdunud.

Mõistagi ei tekkinud nende lahkumise põhjused üleöö ja ootamatult. Kui kohalikel poliitikutel puudus kogemus ja oskus ennustada tagajärgi, siis imestama paneb suurriikide ja Euroopa Liidu tipp-poliitikute äraootav seisukoht. Ilmselt oleks tulnud just kriisikolletes radikaalselt olukorda parandavaid meetmeid rakendada.

Nüüd on aga asjade seis nii kodumaalt lahkujate kui neid vastuvõtvate riikide jaoks muutunud väljakannatamatuks, et mitte öelda plahvatusohtlikuks. Kas on ikka päris kindel ja selge, et võõrasse kultuuriruumi ja sobimatusse kliimasse ümber paigutatud inimesed ennast seal hästi tunnevad? Näib, et just sellele küsimusele ei ole pööratud küllaldaselt tähelepanu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles