Mullu läks taaskasutusse 40 887 tonni pakendeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See pakendikonteiner seisab Männimäe Selveri ees. Viljandi teine samasugune konteiner on Tallinna tänava Maxima parklas.
See pakendikonteiner seisab Männimäe Selveri ees. Viljandi teine samasugune konteiner on Tallinna tänava Maxima parklas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mittetulundusühing Eesti Pakendiringlus esitas pakendiregistrile andmed eelmisel aastal turule lastud ning taaskasutatud pakendite koguse kohta. Selles kajastuvad ettevõtted lasid mullu turule kokku 54 836 tonni pakendeid, millest 40 887 tonni saatis Eesti Pakendiringlus taaskasutusse.

Kokku esitas pakendiringlus registrile 1648 ettevõtte andmed. Võrreldes eelmise aastaga taaskasutas Eesti Pakendiringlus 11 protsenti rohkem jäätmeid.

Eesti Pakendiringluse juhatuse esimehe Aivo Kanguse sõnul tekibki valdav hulk jäätmeid ettevõtetes, kodumajapidamistest ringlusesse jõudvate pakendite osa on tunduvalt väiksem.

Kuigi käesolevast aastast kehtib ettevõtetele pakendiaruannete auditeerimise kohustus, olid auditeeritud vaid veerand esitatud andmetest. Kanguse sõnul on auditeerimiskohustus paljudele ettevõtetele ebamõistlikult suur kulu.

«Ligikaudu pooltest ettevõtetest, kes meile oma andmed esitasid, on aastane pakendite kogumise kulu 100 eurot või vähem. Nende andmete auditeerimine võib aga maksta mitu korda nii palju. Tekib küsimus, kas auditeerimiskohustuse panemine kõigile ettevõtetele sõltumata tekkivate jäätmete hulgast on põhjendatud. Kuigi andmete õigsuse kontrollimine on asjakohane, saaks pakendi kaalumisega hakkama ka kassapidaja, kuid sellega tegeleb kõrg- ja eriharidusega spetsialist,» tõi Kangus näite.

Pakendiregistri eesmärk on Eestis turule lastud kauba pakendite, tekkinud pakendijäätmete, käibelt kõrvaldatud korduskasutuse pakendite, pakendijäätmete taaskasutamise ning taaskasutamise sihtarvude täitmise kohta arvestuse pidamine. Registrisse võib andmeid edastada kas ettevõte ise või delegeerida selle kohustuse taaskasutusorganisatsioonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles