Juhtkiri. Puuduv aed ei pidanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Teadupärast pole sigade Aafrika katku vastu erinevalt harilikust sigade katkust vaktsiini. Samas räägivad asjatundjad, et kui viimati nimetatu levib kergesti ka õhu kaudu, siis praegu maad vallutava taudi peab keegi või miski lauta viima. Talupojaloogikat kasutades saab seega teha järelduse: kui Aafrika katk pääses lauta, ei järgitud ohutusnõudeid vajaliku hoolsusega või ei olnud nood nõuded piisavad.

Viljandimaa veterinaarkeskus on ühe juhtumi puhul lausa toonitanud, et kõik kehtestatud tingimused olid täidetud. Põllumajandusministeerium teatas eile, et maaeluminister Urmas Kruuse plaanib bioohutuse nõudeid karmistada. Meetmete rakendamise poolest kahtlemata head eeskuju näitava Rakvere Farmide tootmisdirektor Mati Tuvi teeb tänases lehes seniste nõuete kohta kriitikat. Kõik see annab alust arvata, et need on olnud liiga leebed.

Sellestsamast asjast kõneleb ka fakt, et kui seni seakasvatuste ümber tara ehitamist otse ei nõutud, siis edaspidi muudetakse see kohustuslikuks. Vahe on aga selles, et praeguseks on seakatk juba kodusigade sekka pääsenud. Piltlikult öeldes: puuduv aed seda ei pidanud. Paraku saame kõigest tagantjärele targana nentida, et tulnuks aia nõue varem, olnuks parem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles