Viljandimaa koduklient on Eesti keskmine elektritarbija

, Eesti Energia kodukliendi ärijuht energiamüügis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrikilp.
Elektrikilp. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eesti Energia koduklientide tarbimisharjumused näitavad, et Viljandimaa kodukliendid on sellel aastal tarbinud kokku üle 20 gigavatt-tunni elektrit, mida on rohkem kui näiteks Järvamaal, Jõgevamaal või Valgamaal. Nutikas tarbimine võimaldaks aga kulusid vähendada ligemale 10 protsenti.

Keskmise Viljandimaa kodukliendi kuine tarbimine on ligikaudu 231 kilovatt-tundi, mis paigutab maakonna Eesti koduklientide seas keskmise elektritarbimisega maakondade hulka, nagu Tartumaa või Lääne-Virumaa. Suur hulk Viljandimaa koduklientidest kasutab juba erinevaid mooduseid tarbimiskulude vähendamiseks. Praegused tehnilised uuendused annavad aga koduklientidele võimaluse veelgi nutikamaks ja säästlikumaks tarbijaks saada.

Nii on näiteks ligi kolmandik Viljandimaa kodudest valinud energiatarbimise reguleerimiseks ööpäevaringse sama elektri hinna asemel öö ja päeva hinna või tunnipõhise hinna, mis sõltub börsihinna muutustest. Sellised valikud on kasulikud juhul, kui tarbija igapäevatoimetusi iseloomustab kindel muster, näiteks väiksem päevane elektritarbimine, või põhjalikum huvi börsihindade pideva muutumise vastu.

Kuigi suurimaks energiakuluks on kodudes küttesüsteemid ja veevärk, kasutame paratamatult teatud määral ka elektriseadmeid. Selleks, et elektrikuludelt säästa, ei pea palju ette võtma, piisab mõningate harjumuste muutmisest. Pesumasina kasutamine madalamal temperatuuril, toasoojuse vähendamine kraadi võrra või mittetöötavate elektriseadmete eemaldamine vooluvõrgust on vaid mõned lihtsad näited nippidest, mille abiga oma tarbimist teadlikult säästlikumaks kujundada.

Täna toetab ka tehnika areng üha enam teadlikumat tarbimist, näiteks saavad juba praegu rohkem kui pooled eestlased kasutada ära tunniarvestitest saadavat tarbimisinfot ja selle jälgimist hõlbustavaid seadmeid, et olla igapäevaselt nutikam tarbija. Nutikad abivahendid elektritarbimise jälgimisel on näiteks Eesti Energia mobiiliäpp ja e-teeninduse tarbimisgraafik, mis võimaldavad elektritarbimist lausa tunni täpsusega jälgida ja selle põhjal tarbimisharjumuste muutuste mõju näha.

Teadliku tarbimise trendi kasvu nii Viljandimaal kui ka mujal Eestis näitab selgelt asjaolu, et juba täna jälgib Eesti Energia mobiiliäpi kaudu oma tarbimist rohkem kui 16 000 klienti ja e-teeninduse tarbimisgraafikut vaatab üle 25 000 kliendi kuus. Lisaks saab veebilehel energia.ee/kokkuhoid kohe kiirelt ka oma kodu energiaprofiili paika panna ning selle põhjal kasulikke energiasäästusoovitusi näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles