Rabapäeva võib tähistada rabas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkepäev rabavaikuses. Riisa rabas leidub matkaradu ja ujumiskohti.
Puhkepäev rabavaikuses. Riisa rabas leidub matkaradu ja ujumiskohti. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Juuli neljandat pühapäeva märgitakse kui rahvusvahelist rabapäeva. Sel puhul kutsuvad mittetulundusühing Soomaa Turism, Eesti märgalade ühing ja keskkonnaamet homme soosõpru Soomaale. Traditsioon on alguse saanud 1989. aastal Šotimaalt ning levinud sealt mujale Põhja-Euroopasse, Kanadasse ja USA-sse – maadesse, kus rabasid leidub.

Rahvusvahelise rabapäeva hommikul kell neli lähevad soosõbrad koos tunnustatud loodusfotograaf Mati Kosega pildistama päikesetõusu Riisa rabas.

Päeval kell üks algab õppekäik Riisa rappa: sinna puuritakse viie meetri sügavune auk, et vaadata üle 5000 aasta ajalugu. Rabasse prooviaugu puurimine on nagu ajas tagasi vaatamine. Aastatuhandete vältel ladestunud turbakihtides on jälgitavad soos kasvanud taimede jäänused, võimalik on kirjeldada tingimusi, mis soos ühel või teisel ajal on valitsenud. Turbapuurimist juhendab Marika Kose.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles