Neli ja pool tundi rongis veetnud sõitjad said Elronilt raha tagasi

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elroni reisirong.
Elroni reisirong. Foto: Kenno Soo

Folgipeo avapäeva hommikul asus Tallinnast teele rongitäis inimesi, et jõuda kahe tunni ja 14 minutiga Viljandisse. Tegelikult kulus neil päralejõudmiseks üle kahe korra rohkem aega, aga seiklusrikka sõidu tegi rongifirma sõitjatele hiljem välja.

Sõitu rongiga alustanud ja selle bussiga lõpetanud Elke Jaakson tunnistas, et teekond, mille jooksul voolumuunduri rikkega rong tegi ohtralt peatusi ning venis vahepeal paari­kümnekilomeetrise tunnikiirusega, kujunes isegi koomiliseks.

«Inimestele tegi see päris nalja,» tunnistas ta. Näiteks siis, kui rongist vool kadus ja mõned sõitjad natukeseks ajaks WC-desse kinni jäid, või siis, kui rong Olustverest tagasi Võhmasse sõitis ja automaatteavitus andis kõlaritest teada, et järgmine peatus on Tallinn-Väike.

Võhmas lõppes võhm

Folgifestivalile sõitnud Kreete Viira rääkis, et kell 7.44 alanud sõit sujus Kohilani. Seejärel hakkas rong liikuma kord tavalises kiires tempos, kord aga aeglaselt.

Esialgu anti sõitjatele teada, et viivituse põhjus on teise rongi hilinemine. Mõne aja pärast tuli teade, et rongil on ikkagi tehniline rike. Elroni hilisema selgituse kohaselt oli rikki läinud voolumuundur.

Türilt alates sõitis rong väga aeglaselt ning tegi metsa vahel peatusi. Kaugeim punkt, kuhu sõiduk jõudis, oli 500 meetrit enne Olustvere jaama, siis keeras see otsa ümber ja naasis Võhmasse.  «Meiega koos olid Hispaania turistid, kes tahtsid Olustverre sõita. Nad olid juba nii lähedal!» rääkis Viira naerdes.

Võhmas ei saanud katkine rong perrooni äärde minna. Julgemad sõitjad hüppasid rongist välja, teistele toodi aga redel ning rongijuht ja vagunisaatja aitasid nad rööbastele. «Nad olid väga abivalmis ja sõbralikud,» kirjeldas Elke Jaakson Elroni töötajaid. «Rongijuht andis teada, et 15 minuti pärast saabub teine rong, aga hoiatas, et kõik sinna peale ei mahu. Mõne aja pärast lisas ta, et tuleb ka buss.»

Poole üheks kohal

Elke Jaakson istus bussi ja Kreete Viira mahutas end järgmisele rongile. Et kõik bussis olnud inimesed soovisid sõita Viljandisse, ei hakanud see enam Olustverest ja Sürgaverest läbi minema ning suundus otse Viljandisse.

Et keegi sõitjatest linna serva vaksalisse minna ei soovinud, said kõik välja bussijaamas. Kohale jõuti kell 12.25 ehk mõni minut enne folgi avarongkäiku. «Seda kardetigi rongis kõige rohkem, et ei jõuta avamisele,» meenutas Elke Jaakson.

Kreete Viira jõudis rongiga raudteejaama kell 12.23. Neli tundi ja 39 minutit läbi Eesti reisinud Viira tunnistas, et nii aeglast sõitu pole ta rongiga veel teinud. «Viljandisse sõidame küll korra aastas, aga perega Tartu vahet vähemalt kaks korda kuus,» lisas ta.

Õnnetu rongiga Viljandisse sõitnud inimesed said Elronilt piletiraha tagasi. «Piletimüüja astus minu juurde ja palus minult piletit tagasi osta. Et olin maksnud kaardiga, tahtis ta kviitungi numbrit ja tühistas sellega makse,» meenutas Jaakson. Need, kes olid tasunud sularahas, said tagasi sularaha.

Hommikuse rongi rike mõjutas eile ka hilisemaid väljumisi nii Tallinnast Viljandisse kui vastupidi. Üks pealinna minev rong asendatigi firma teatel bussidega.

Folgifestivali puhul on Elron Viljandisse sõitvate rongide hulka suurendanud. Kui tavaliselt sõidab siia neli rongi päevas, siis täna tuleb seitse rongi.

Foto: Sakala
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles