Kondase keskuses avatakse Soome kunstniku näitus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondase keskus Viljandis
Kondase keskus Viljandis Foto: Elmo Riig / Sakala

Homme kell 14 avatakse Kondase keskuses Soome kunstniku Hanneriina Moisseineni näitus «Küla, mis lakkas olemast».

Keskuse pressiteate järgi on see esimene kord, kui Kondase keskuses eksponeeritakse Eestis teenimatult tagaplaanile jäänud koomiksikunsti.

«Asjatundjate kõrgelt hinnatud Soome koomiksi puhul on esile tõstetud selle eksperimentaalsust, organiseeritust ja tugevat jutustamisoskust. Moisseineni looming lisab sellele sügavust teemavaliku ning mängulisust esitluse osas – lisaks graafilisele novellile koosneb tema installatsioon arhiivifotodest, helikunstiteostest ja animatsioonidest,» seisis pressiteates.

Näitus sündis koostöös soome pärimusmuusiku Anne-Mari Kivimäkiga, kes on osana oma doktoriõpingutest Sibeliuse akadeemias asutanud Suistamo Pärimuslabori – kaasaegse rahvakultuuri uurimise, eksperimenteerimise, arendamise ja segamise katselava.

Näituse heliteoste loomisel on abiks olnud Eero Grundström, kes on samuti Suistamo Pärimuslabori kaastööline. Viljandi pärimusmuusika festivali laupäeval, 25. juulil kell 14 annavad Kivimäki ja Grundström ühise tasuta kontserdi. Muusika on inspireeritud näituse teemast ja loodud paralleelselt Moisseineni graafilise novelli valmimisega. 

Näitus viib vaataja tagasi 1944. aastasse, kui Soome, kaotanud sõja Nõukogude Liidu vastu, pidi naaberriigile loovutama suure osa Karjalast. Enam kui 408 000 inimest tuli oma endistest kodudest ümber asustada eri Soome paikadesse. Ainsaks varaks, mis neil kaasa õnnestus haarata, olid tihti vaid lehmad. Kodudest oli vaja lahkuda kiirustades: nii mõnigi kord jäi perele selleks vaid mõni minut, kuna Nõukogude väed olid saabumas. 

Neil pikkadel evakueerimisrännakutel laulsid karjalased oma laule. Nagu rahva seas ikka, lauldi koos, spontaanselt, ning valati ühiselt pisaraid. Laul ühendas inimesi, aitas olukorraga leppida, hoolimata sellest, et keegi ei teadnud, mis neid ees ootab. 

Graafilise novelli süžee toetub karjalaste kogemusele, lugudele, mida kunstnik on ammutanud  Soome kirjanduse seltsi arhiivimaterjalidest. Eri inimeste lugudest on põimitud kokku mitmekihiline jutustus, mille peategelane on 17-aastane Maria oma lehmadega, kelle eest ta hoolitseb.

Lisaks kontserdile on pärimusmuusika festivali ajal kunstniku juhendatav koomiksite õpituba, millele tuleb eelnevalt registreeruda. 

Näitus jääb avatuks 20. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles