Estoplast valgustas karjakut ja kosmonauti

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali tulud lähevad Halliste kirikule oreli soetamiseks.
Festivali tulud lähevad Halliste kirikule oreli soetamiseks. Foto: Marko Saarm / Sakala

Mis ühist on Ugala teatril, kummalise elukäiguga Nõukogude armee ohvitseril, kogemata kokku sulanud kokteilikõrtel, Austraalia pop-bändil, Jaapani tööstusspioonidel, ETV menusarjal, Halliste kirikul ja auhinnatud näidendil? Õige vastus: neid kõiki ühendab suuremal või vähemal määral Estoplasti tehase toodang.

Vähemalt iga tänaseks keskikka jõudnud eestlane on üles kasvanud Estoplasti lampide valguses. Teisi võimalusi oli lihtsalt vähe. 1978. aastal näiteks oli tehases tootmises 74 sorti lae-, 30 seina-, 30 laua- ja 20 põrandalampi. Neile lisaks veel spetsiaalvalgustid ja viit tüüpi lülitid. Miljonites mõõdetava aastatoodanguga Estoplast oli üks Eesti NSV tuntumaid tehaseid. Selles valminud esemeid oli kodus nii karjakul, ministril, liinitöölisel kui kosmonaudil. Rohkem kui tuhande töötajaga ettevõttel oli isegi oma autorallitiim ja hambaarst.

Töömees rihmadega pingi külge

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles