Preemia saaja: meie nafta on meie värsid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigipea Toomas Hendrik Ilves andis täna presidendi kantseleis folkmuusik Jalmar Vabarnale vabariigi presidendi kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia.

Jalmar Vabarna on andnud suure panuse folkmuusika populariseerimisse nii Eestis kui ka välismaal, selle õpetamisse ja oskuste edasiandmisse. Ta on üks tuntumaid ja tunnustatumaid pärimusmuusika esitajaid Eestis.

«Jalmar on kogu oma noore muusikutee jooksul avardanud nii iseenda kui kuulajate arusaamist pärimusmuusikast,» ütles president Ilves oma sõnavõtus. Riigipea lisas, et on Vabarna tegemisi jälginud mitme aasta jooksul ning imetleb tema võimet sulatada kokku tänapäevast ja traditsioonilist.

«Meie nafta on meie värsid, mille on loonud meie esivanemad, ja meie nafta ei saa kunagi otsa. Kutsun kõiki üles meie juuri austama ja hoidma,» sõnas Jalmar Vabarna.

Vabarna mängib ansamblites Zetod, Trad.Attack!, Curly Strings, Klapp ja Viljandi Guitar Trio. Ta lõpetas 2011. aastal Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia, olles veetnud aasta vahetusüliõpilasena Rootsis Karlstadi ülikooli Ingesundi muusikakõrgkoolis. Ta on andnud üle kümne aasta kontserte enam kui 20 riigis ja salvestanud enam kui 15 heliplaati. Lisaks on ta kolm aastat kujundanud programmi Viljandi pärimusmuusika aidas ja vedanud Noorte Moosekantide Seltsi. Vabarna on teinud ka mitme teatrietenduse muusikalise kujunduse.

Vabariigi presidendi kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia on mõeldud kuni 35-aastastele Eesti kultuuritegelasele, kelle saavutused on leidnud laialdast tunnustust või kelle looming ning kunstiline tegevus on kaasa aidanud Eesti riigi ja kultuuri tutvustamisele maailmas. Preemia suurus on 5000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles