Viljandis oli korraga jooksus kaks kilpkonna

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakpoolsel fotol on Reinu teelt leitud umbes kümne sentimetri pikkune stepikilpkonn, kes praegu elab perekond Tingase juures. Parempoolselt pildilt vaatab vastu pea 30 sentimeetri pikkune vesikilpkonn, kes suure tõenäosusega seikleb endiselt Viljandi järves või selle kallastel.
Vasakpoolsel fotol on Reinu teelt leitud umbes kümne sentimetri pikkune stepikilpkonn, kes praegu elab perekond Tingase juures. Parempoolselt pildilt vaatab vastu pea 30 sentimeetri pikkune vesikilpkonn, kes suure tõenäosusega seikleb endiselt Viljandi järves või selle kallastel. Foto: Erakogu / montaaž

Läinud reedel õnnetul kombel peremehe käte vahelt Viljand järve rannas vette sulpsanud ning veekogu lainete vahele sukeldunud kilpkonn pole seni end inimestele näole andnud. Küll aga leiti samal päeval linna servast hoopis teine kilpkonn.

7–8-aastase Fernando nimelise kollakõrv-ilukilpkonna peremees Reimo Rääts ütles, et on lemmiklooma kadumisest saati vargsi hellitanud lootust, et saab teate mõnelt Viljandi järve ääres liikunud inimeselt, kes oleks plehku pannud kilpkonna silmanud või paremal juhul ta kinni nabida suutnud. „Kahjuks seni pole ühtegi sellist rõõmusõnumit tulnud,” sõnas ta.

Samas rääkist Rääts telefonikõnest, milles peitus omaette kurioosum.

Nimelt olevat vaid paar tundi pärast seda, kui ta oli Facebooki kommuuni „Märgatud VILJANDI´s” oma kilpkonna kadumise kohta teate riputanud, helistanud talle naine, kes oli äsja leidnud hulkuva kilpkonna hoopis linna teisest servast Reinu teelt. Ehkki telefonitsi fotode vahetamine tol päeval ei õnnestunud, veenduti kirjelduse põhjal, et tegemist on teise isendiga.

Nii näib tõepoolest olevat. Teisipäeval Sakala käsutusse jõudnud fotode järgi võib oletada, et tegemist on niinimetatud stepikilpkonnaga. Seevastu Viljandi järve läks seiklema vesist elupaika eelistav kollakõrv-ilukilpkonn.

Ühtlasi ei klapi loomade suurused. Kui Fernando on kosunud ligi 30 sentimeetri pikkuseks, siis teine on leidja sõnul umbes kümne sentimeetri pikkune.

Viimati nimetatud isendi leidis tallinnlane Kadi Tingas, kes oli koos perega Mustla kandis asuvast suvekodust tulnud maakonnakeskusesse ostlema. „Keerasime ringteelt Reinu teele ja seal kurvi peal keset sõiduteed ta ukerdaski. Et sellist tegelast iga päev ei näe, pidasime auto kinni ja korjasime üles,” selgitas ta.

Naise jutu kohaselt asub leidmiskoha läheduses vaid üks elumaja ning sinna nad esiotsa kilpkonn peos sammusidki. Et aga õues tegi häält tigeda olemaisega valvekoer, ei söandanaud nad ukseni minna. Selle asemel jätsid nad leiu kohta märgukirja väravaposti juurde ning riputasid hiljem teate ka sotsiaalvõrgustikku.

Kui nad paar päeva hiljem teist korda nimetatud eramu juurest läbi põikasid, olevat kiri kadunud olnud, kuid ühtki telefonikõnet, milles oleks kilpkonna kohta küsitud, polnud selleks ajaks tulnud. Sellest järeldati, et loom oli kohtumispaika tatsanud kaugemalt.

„Nii ta siis toimetabki nüüd siin meie juures. Sööb hoolega ja paistab igati hea tervise juures olevat,” märkis Tingas. Ehkki pere lapsed on eksootilise külalisega vahepeal suureks sõbraks saanud, kinnitas pereema, et kui looma õige omanik peaks välja ilmuma, siis annavad nad ta hea meelega tagasi. Selleks tuleks omanikul helistada telefoninumbril 5349 2210.

Need inimesed, kes peaks Viljandi järve kandis märkama kollaste laikudega vesikilpkonna, on oodatud helistama Reimo Räätsi numbril 5630 2928.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles