Hajaasustuse programm saab lisaraha

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toetuse abiga saab välja ehitada veevärgi ja kanalisatsiooni, teha korda koduõuest suurele teele viiva juurdepääsutee või paigaldada autonoomseid elektrisüsteeme.
Toetuse abiga saab välja ehitada veevärgi ja kanalisatsiooni, teha korda koduõuest suurele teele viiva juurdepääsutee või paigaldada autonoomseid elektrisüsteeme. Foto: Marko Saarm

Riigihalduse ministri otsusega saab hajaasustuse programm veerand miljonit eurot lisaraha, mis võimaldab koduse taristu välja ehitada umbes sajal majapidamisel.

Aasta algul toetas riik hajaasustuses elavaid majapidamisi ligi 1,9 miljoni euroga ja koos lisarahastusega ulatub toetus nüüd 2,14 miljoni euroni. Riigihalduse ministri Arto Aasa sõnul on programmist taotlejate arv olnud tänavu suurem kui varasematel aastatel. „Riik sai õla alla panna ja ka oma panust suurendada,“ ütles ta.

Taotluste hulga kasvu põhjuseks on ühelt poolt asjaolu, et inimesed on programmist teadlikumad, ja teisalt toetuse saajate ringi laienemine sel aastal. „Kui varem oli programm mõeldud vaid lastega peredele, siis nüüd saavad toetust taotleda kõik hajaasustusega piirkondades elavad inimesed. Mul on hea meel, et enamik valdu leidis võimaluse programmi märkimisväärselt kaasrahastada,“ nentis Aas.

Toetuse abiga saab välja ehitada veevärgi ja kanalisatsiooni, teha korda koduõuest suurele teele viiva juurdepääsutee või paigaldada autonoomseid elektrisüsteeme. Projektide teostumisse panustavad võrdselt riik, kohalik omavalitsus ja taotleja ise.

Programmi eesmärk on aidata kaasa elanike arvu püsimisele hajaasustusega maapiirkondades. Toetust saab taotleda majapidamisele, kus taotleja rahvastikuregistri andmetel 2015. aasta 1. jaanuari seisuga elas. Maksimaalne toetus riigilt ja omavalitsuselt kokku on ühe majapidamise kohta 6500 eurot.

2014. aastal esitati hajaasustuse programmis 1037 projektitaotlust, neist rahastati 845. Riigi toetus oli ligi 1,43 miljonit eurot, omavalitsused panustasid ligi 1,43 miljoni euroga ning toetuse saajate omafinantseering moodustas üle 1,52 miljoni euro. Kokku on hajaasustuse programmide abiga saanud vajaliku investeeringu teha ligi 5000 peret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles